Kuinka kirjoitan hyvän esseen?
Essee on tekstilaji tietotekstin ja kaunokirjallisen tekstin välimaastossa. Esseen sisältämät tiedot ovat aina todennettavissa olevia. Kaunokirjallisuutta se lähenee tyylinsä vuoksi. Kirjoittajan persoona ja inhimillisen kokemuksen ääni on vahvasti esseetekstissä läsnä.
Esseitä kirjoitetaan paljon opintojen yhteydessä kokeissa ja muina näytteinä taidoista. Parhaimmat esseet ovat nautittavaa maailmankirjallisuutta. Tunnettuja ovat muun muassa Georg Henrik von Wrightin filosofiset esseet.
Opintoessee sisältää niukimmillaan viisi tekstikappaletta, jotka ovat aloituskappale, käsittelykappaleet ja lopetuskappale. Käsittelyosuus voi olla usean sivunkin pituinen. Kuitenkin selkeä aloitus, joka johdattaa aiheeseen sekä mietitty lopetus ovat hyvän esseen tuntomerkkejä.
Esseen tyyli on pohtiva. Analysoi aihettasi, selitä, mieti ja vertaile. Vaikka esseen kirjoittaminen vaatisi tiedon tarkistamistakin jostain lähdeteoksesta, on lähtökohtana se, että kaikki tieto kulkee kirjoittajan oman tulkitsevan ”kielenkääntökoneen” kautta. Teksti on kirjoittajan tulkintaa. Esseen teksti on kirjoittajan omaa persoonallista tyyliä. Tyylistä muodostuvat esseen kirjalliset ansiot.
Esseen kirjoittaminen käy helpoimmin aiheesta, jonka tuntee omakohtaisesti ja hyvin. Esseekirjoittaminen kannattaa siis aloittaa itseään lähimpinä olevista asioita. Opintoesseiden kirjoittaminen helpottuu perehtymällä tarpeeksi asiaan ja muodostamalla siitä omia mielipiteitä.