Mitä musiikki on ja miten se vaikuttaa meihin?
Teknisesti ajatellen musiikki koostuu seuraavista perusosista. CD-laatuista musiikkia tavoiteltaessa ääniraidasta on otettava vähintään 44100 näytettä sekunnissa. Radiolaatuinen musiikki sisältää vain 22050 näytettä. Kun nämä näytteet laitetaan peräkkäin, syntyy musiikkia. Jotta musiikkia voitaisiin kutsua musiikiksi, täytyy siinä olla rytmi, tempo ja instrumenttien äänet sopusoinnussa keskenään. Mikään soitin tai vokaaliosuus ei saa korostua tai vaimentua liikaa.
Yleensä musiikin tekeminen aloitetaan sanoittamalla mahdolliset vokaaliosuudet. Laulu äänitetään käyttämällä kahta erillistä mikrofonia, jotka ovat noin ihmisen korvien etäisyydellä toisistaan. Tämä sen takia, että musiikki kuuluisi stereona kuunneltaessa kuulokkeilla. Tämän jälkeen valitaan instrumentit, jotka säädetään samaan tempoon laulun kanssa. Seuraava vaihe on miksaus, jossa korjataan mahdolliset virheet ja ns. harmoniset säröt. Lopuksi musiikki kootaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
Musiikki voidaan luokitella raa’asti kahteen eri lajiin: konemusiikkiin ja soitinmusiikkiin. Molemmissa lajeissa on useita eri genrejä ja niissä kaikissa ei välttämättä ole laulua mukana. Konemusiikissa on mm. seuraavia erilaisia alaluokkia: trance, house, hip-hop, hardhouse, acid ja drum & bass. Karkeasti voidaan sanoa soitinmusiikkiin kuuluvan kaikki muut musiikkigenret. Näitä ovat esimerkiksi klassinen musiikki, jazz, blues, country ja kotimainen iskelmä.
Musiikki vaikuttaa yllättävän paljon elämäntyyliimme ja käyttäytymiseemme. On olemassa musiikin mukaan jakautuvia ryhmiä. Tästä esimerkkinä voidaan mainita vanhat ”nahistelijat” eli skinit ja hopparit. Skinit eli skinheadit kuuntelevat heavy-musiikkia, ja hopparit taasen hip-hop-musiikkia ja yleensäkin konemusiikkia. Musiikki voi saada myös uskonnollisia piirteitä. On olemassa ihmisiä, joihin musiikki on vaikuttanut yllättävällä tavalla. Tästä voidaan mainita esimerkkeinä saatananpalvojat, joiden elämäntyyliin on vaikuttanut metalli-musiikki ja gospel-bändit jotka tuovat esille kirkollista sanomaa.
Musiikkia käytetään erilaisten tunnetilojen synnyttämiseen ja purkamiseen. Esimerkiksi surullinen musiikki auttaa purkamaan pahan olon tunnetta ja ns. ”bailumusa” saa unohtamaan arjen huolet. Musiikilla on todettu olevan vaikutus jopa ostopäätösten tekemiseen kaupoissa. Voidaankin sanoa, että musiikki kulkee salakavalana käsi kädessä elämämme halki kehdosta hautaan - tahdostamme riippumatta...