Mitä on matkapahoinvointi?
Pahoinvointi matkustettaessa johtuu kulkuneuvon liikkeestä, joka aiheuttaa sisäkorvassa sijaitsevan tasapainoelimen ärsyyntymisen. Hermoimpulssit välittyvät tasapainoelimestä kuulo-tasapainohermon kautta aivorungolle, joka on hermoratojen välityksellä yhteydessä vartalon lihaksia sääteleviin hermosoluihin. Tasapainoelimen ärsyyntyessä impulsseja syntyy liian tiheään ja epämääräiseen tahtiin, aivot eivät ehdi käsitellä niitä ja hermosto menee tältä osin sekaisin aiheuttaen mm. pahoinvointia.
Matkapahoinvointia voi esiintyä merimatkoilla - jolloin sitä kutsutaan merisairaudeksi – tai autossa ja lentokoneessa. Yleisintä se on alle teini-ikäisillä lapsilla, mutta monet aikuiset myös kärsivät siitä. Sen perimmäinen syy lienee tottumattomuus kulkuneuvon keinuvaan liikkeeseen. Toisin sanoen tasapainoelimensä voi totutella matkustamaan, jolloin oireet vähitellen vähenevät ja todennäköisesti poistuvat kokonaan. Monilla herkillä ihmisillä alkoholin nauttiminen matkustuspäivän aikana tai jo edellisenä iltana voi sekoittaa tasapainoelimen toimintaa liikaa ja aiheuttaa matkan aikana pahoinvointia.
Oireet ja hoito
Tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, huimaus, oksentelu, kalpeat kasvot ja kylmä otsahiki. Oireiden alettua pahoinvointilääkkeet eivät yleensä enää täysin auta. Ainoa apu on tällöin voida pysähtyä kulkuneuvolla ja levätä aivan paikallaan, jolloin elimistö pääsee tasaantumaan. Tämän vuoksi tärkein hoito matkapahoinvoinnissa onkin sen ehkäiseminen jo hyvissä ajoin etukäteen. Ennaltaehkäisevä lääke on esim. skopolamiini, jota myydään korvan taakse liimattavan depotlaastarin muodossa. Se kiinnitetään 5-6 tuntia ennen matkan alkamista. Laastari vapauttaa vaikuttavaa ainetta verenkiertoon 72 tunnin eli kolmen vuorokauden ajan estäen oireet matkan aikana. Glaukoomaa sairastavien ei pidä käyttää skopolamiinia. Myös antihistamiinin on todettu auttavan. Se on otettava puoli tuntia ennen matkan alkamista.