Millainen on alkoholismi?
Alkoholismi on alkoholin runsasta ja holtitonta käyttöä. Runsas väärinkäyttö johtaa fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Alkoholisti ei pysty rajoittamaan tai hallitsemaan juomistaan ja lopulta alkoholi ohjaa ko elämää. Myös perheen muut jäsenet sairastuvat.
Viikossa riskijuomiseksi katsotaan miehillä olevan 24 annosta ja naisilla 16. Kertakäytön riskirajat ovat miehillä seitsemän ja naisilla viisi annosta.
Suomessa alkoholismia sairastaa noin 30 000–100 000 henkilöä, mutta suurkuluttajia on vielä sitäkin enemmän. Tarkkaa määrää on vaikea arvioida eikä tarkkoja lukuja ole. Myös naisten alkoholinkäyttö on viime aikoina ollut voimakkaassa kasvussa.
Alkoholismi on osin perinnöllinen sairaus, mutta kohtuuttoman käytön seurauksena alttius kasvaa: jokainen meistä voi sairastua. Pitkäaikaisella käytöllä on vakavia seurauksia muun muassa maksaan, sydämeen, mielenterveyteen ja pahimmillaan se voi johtaa kuolemaan.
Alkoholismista parantuminen on mahdollista vain, jos vahva tahto löytyy käyttäjästä itsestään. Hoitomuotoja ja –tahoja on tänä päivänä useita. Hoitoa ei tarvitse vain alkoholisti itse, vaan koko perheen on hyvä hakea apua. Parantuminen lähtee siitä, että alkoholisti myöntää, ettei hänen juomisensa ole normaalia, ja että hän omalla juomisellaan aiheuttaa turvattomuuden tunnetta niin kotona kuin lähipiirissään.
Muun perheen toipuminen alkoholismista on myös tärkeää. Muun perheen hätään kiinnitetään nykyään entistä enemmän huomiota. Al-Anon pyrkii auttamaan alkoholistien perheitä ja ystäviä toipumaan niistä vaurioista, joita läheisen alkoholiongelma on aiheuttanut.
Auttavia linkkejä
- www.paihdelinkki.fi
- www.suomenaa.fi
- www.a-klinikka.fi
- www.al-anon.fi