Mitä tarkoittaa alkoholimyrkytys ja miten sitä hoidetaan?
400-500 ihmistä vuodessa menehtyy Suomessa alkoholimyrkytykseen. Kuolleiden määrä on poikkeuksellisen suuri suhteessa maan väkilukuun. Valtaosa myrkytyksistä on kuitenkin tapaturmaisia.
Alkoholimyrkytys on ihmiselimistön syvä myrkytystila, joka äkillisesti seuraa kehon kestokykyyn nähden liian runsaan alkoholimäärän nauttimisesta lyhyessä ajassa. Yli 85 % myrkytyksistä on seurausta tavallisesta alkoholista eli etyylialkoholista (etanolista). Loput aiheutuvat huomattavasti myrkyllisemmistä korvikealkoholeista kuten liuote- ja puhdistusaineiden metanolista, jäähdytinnesteen etyleeniglykolista ja tuulilasinpesunesteiden isopropanolista. Seurauksena on hengityksen salpautuminen eli toisin sanoen tajuttomuus, omaan oksennukseensa tukehtuminen ja lopulta sydämen pysähdys.
Yli viiden promillen alkoholipitoisuus veressä on tappava, mutta tottumattomampi henkilö voi menehtyä jo alle kolmen promillen humalatilaan. (Tämä tarkoittaa 12-15 ravintola-annosta.) Näin ollen varsinkin nuoret ja lapset ovat herkemmin alttiita alkoholin vaaroille. Myrkytyksen saanut henkilö on saatava mahdollisimman pian ensiapuun. Yhä useammin nykyaikana myrkytyksen ovat lisäksi aiheuttaneet lääkkeet, joita on sekakäytetty alkoholin kanssa.
Ensiapu ja hoito
Jos kohtaat alkoholin seurauksena sammuneen henkilön, yritä saada hänet ensin hereille. Jos hän ei herää, kuljeta välittömästi ensiapuun ja sairaalaan seurantaan. Muun muassa potilaan hengitys ja verenkierto ovat joka hetki elintärkeitä. Tällöin potilas saa tavallisesti myös laskimoon suonensisäisesti glukoosiliuosta veren sokeritasapainon kohottamiseksi ja muita liuoksia verenpaineen ylläpitämiseksi.
Mahalaukku huuhdellaan, jos epäillään lisäksi lääkemyrkytystä. Mikäli puolestaan saat kohtaamasi henkilön hereille, asettele kylkiasentoon, jotta hengitystiet pysyvät auki. Tällaisessakaan tapauksessa henkilöä ei saa kuitenkaan missään tapauksessa jättää oman onnensa nojaan, sillä esim. mahdolliset hengitysvaikeudet ovat sairaalahoidon merkki.
Lepo on äärimmäisen tärkeää sammumisesta heräämisen jälkeen. Alkoholi krapulalääkkeenä ei ole ratkaisu. Kannattaa suosia ennemmin esim. sokeripitoisia virvoitusjuomia, pikkusuolaisia tai lihalientä vähäisinä annoksina. Ratkaisu alkoholimyrkytyksen välttämiseksi kokonaan on luonnollisesti kuluttaa kerralla vähemmän alkoholipitoisia juomia.
Metanolimyrkytyksen oireet ja hoito
Liuote- ja puhdistusaineissa käytettävä metanoli on äärimmäisen myrkyllistä. Jo 30-60 millilitran annos on tappava. Humaltumisesta 6-12 tunnin mittaisen oireettoman vaiheen jälkeen henkilöä alkaa huimata, päätä särkeä ja näkö heiketä. Lopulta häneltä menee taju ja alkavat kouristukset. Metanolimyrkytyksen hoitoon käytetään etyylialkoholia tai 4-metyylipyratsolia. Nämä vasta-aineet hidastavat metanolin palamista myrkylliseksi. Jos metanolimyrkytys on päässyt pidemmälle, parantumisen ennuste on melko huono. Hän saattaa menettää ainakin näkönsä.
Etyleeniglykolimyrkytyksen oireet ja hoito
Metanolimyrkytyksen oireiden lisäksi etyleeniglykolimyrkytykseen liittyy läheisesti vuorokauden kuluttua näyttäytyvät munuaisongelmat. Näiden seurauksena virtsaaminen lakkaa ja seuraa virtsamyrkytys. Hoidon alussa potilas saa suonensisäisesti natriumkarbonaattia ja huolehditaan runsaasta nesteytyksestä. Myös tässä myrkytyksessä vasta-aineena saatetaan käyttää etyylialkoholia tai 4-metyylipyratsolia. Potilas saattaa joutua keinomunuaishoitoon, jolla saadaan poistettua etyleeniglykoli elimistöstä.
Isopropanolimyrkytyksen oireet ja hoito
Isopropanoli on kaksi kertaa myrkyllisempää kuin etanoli. Hoito on samantyyppistä kuin etanolimyrkytyksessä.