Mitä on alkoholismi?
Alkoholismi luokitellaan jo nykyisin vakavaksi sairaudeksi. Asenteissa on tapahtunut pitkän ajan kuluessa muutoksia: ennen alkoholistit koettiin poikkeuksetta heikkoluonteisiksi laitapuolenkulkijoiksi, jotka tuottivat häpeää koko perheelle ja suvulle. Niinpä kansan suussa alkoholinkäyttäjiä onkin kutsuttu monilla negatiivisilla nimityksillä, kuten juoppo, renttu, retku, taivaanrannanmaalari, kännikala ym. Alkoholismi pyrittiin piilottamaan, eikä ongelmista saanut puhua ulkopuolisille. Monet jäivät yksin vaikeuksiensa ja häpeäntunteensa kanssa. Ulkoiset kulissit pyrittiin säilyttämään nuhteettomina. Nykyisin alkoholiongelmaiset puolestaan mielletään riippuvuudesta kärsiviksi potilaiksi, ihmisiksi, joilla on vaikea sairaus. Nykyään ongelmasta uskalletaan puhua ja siihen tartutaan entistä herkemmin.Alkoholistit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: kausittaisesti ja jatkuvasti juoviin potilaisiin. Jaottelu voidaan tehdä myös seuraavasti: juomistaan salaavat ns. kaappijuopot sekä julkisesti juovat. Alkoholismi kehittyy sairaudeksi vuosien kuluessa ja joskus eteneminen on hyvin salakavalaa. Alkoholinkäyttäjä ei useinkaan miellä tilannettaan ongelmaksi, vaan tuudittautuu siihen luuloon, että voi lopettaa juomisen helposti milloin vain itse päättää. Alkoholismin kehittyminen edellyttää säännöllistä ja runsasta alkoholin käyttöä. Tutkimusten mukaan perintötekijöillä on vaikutusta siihen, kuka on altis alkoholisoitumaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että kenestä tahansa voi tulla alkoholin liikakäyttäjä.
Alkoholismin alkamiseen voi olla mitä erilaisimpia syitä. Esimerkiksi työpaikan menetys sekä sitä seuraava pitkäaikainen työttömyys ja taloudellinen ahdinko voi purkautua juomisena. Syyt ovat jokaisen kohdalla yksilölliset, ja niin ovat seurauksetkin. Itse sairastuneen on monesti hyvin vaikea tunnustaa omaa riippuvuuttaan, ja usein onkin käynyt niin, että hoidon tarpeessa oleva torjuu avun sanoen vain, että oma on asiani. Alkoholin liikakäyttö ei kuitenkaan ole vain potilaan itsensä ongelma. Alkoholisti vahingoittaa myös lähipiiriä. Kun perheessä on alkoholiongelma, se heijastuu vääjäämättä kaikkien perheeseen kuuluvien elämään ja laajemmallekin.
Pitkälle edennyt alkoholismi alkaa hallita sairastuneen elämää päivä päivältä enemmän. Aikanaan tulee vaihe, jolloin alkoholia on saatava hinnalla millä hyvänsä. Järkevä ajatustoiminta himmenee. Usein alkoholin liikakäyttöön liittyy myös väkivaltaista käyttäytymistä. Alkoholisti levittää ympärilleen epävarmuutta, epäluuloja ja ääritapauksissa pelkoakin. Alkoholismi on yleisin syy lasten huostaanottoihin. Usein se edesauttaa myös avioerojen syntyä, ja myös muut sosiaaliset suhteet joutuvat erittäin kovalle koetukselle.
Päihderiippuvuudella on monia haittavaikutuksia. Vaikutukset ovat niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin. Yleisimmät alkoholistien kuolinsyyt ovat sisäiset verenvuodot ja maksasairaudet. Pitkäaikainen ja runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa aistiharhoja, mitä kutsutaan kansankielellä juoppohulluudeksi. Alkoholiriippuvuuden vieroitusoireet ovat rinnastettavissa heroiiniriippuvuuden aiheuttamiin vierotusoireisiin. Tutkimuksissa on todettu alkoholin liikakäytön pienentävän ihmisen aivoja. Naisilla vaikutukset on havaittavissa miehiä nopeammin. Päihteiden väärinkäyttöä on yleisesti pidetty miesten ongelman, mutta naisten alkoholiongelmat ovat jatkuvassa kasvussa, ja ongelmaisten joukkoon on lisääntyvässä määrin tullut yhä nuorempia henkilöitä.
Alkoholismista voi parantua
Vaikka kyseessä onkin vakava sairaus, siitä voi parantua. Parantumiseen tarvitaan useimmiten ulkopuolista ammattiauttajaa. Avun tarve ja määrä on yksilöllistä. Myös tahtoa tarvitaan sekä potilaalta itseltään että ympäristöstä. Ketään ei voi väkisin parantaa, vaan alkoholistia pitäisi tukea, jotta hän päättäisi itse haluta eroon ongelmastaan. Toisille tie on vaikeampi kuin toisille. Syvälle alkoholikierteeseen vajonnut ihminen on vaikea saada ymmärtämään oma todellinen tilanteensa ja yleistä on, että matka hoitoon alkaa sairaalasta, jonne juomisen heikentämä henkilö on viety. Toiset pystyvät hoitojen jälkeen elämään kohtuukäyttäjinä, mutta toisille ainut paranemisen muoto on ehdoton alkoholista kieltäytyminen.
Parantuminen alkaa monesti pienin askelin. Jo yksi päivä ilman alkoholia voi tuntua potilaasta itsestään hyvinkin suurelta saavutukselta. Paraneminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja luonteenlujuutta sekä tukiverkoston muodostumista. Apua voi hakea terveyskeskuksista, mielenterveystoimistoista, A-klinikoilta, kirkosta, sosiaaliviranomaisilta, auttavista puhelimista sekä päihdejärjestöiltä.