Katolinen kirkko Suomessa
Millainen on katolinen kirkko Suomessa?
Katolinen kirkko on Suomen alkuperäinen kirkkokunta. Uskonpuhdistuksen myötä suomalaisista tuli kuitenkin evankelis-luterilaisia, ja katolinen kirkko kiellettiin.
Katolinen kirkko palasi Suomeen, kun maa liitettiin Venäjän keisarikuntaan, koko maa vuonna 1809. Keisarin armeijassa palveli puolalaisia sotilaita, joiden sielunhoitajana toimivat katoliset sotilaspapit. Vähitellen katolinen seurakuntaelämä käynnistyi myös siviilien keskuudessa. Katolinen uskonharjoitus oli kuitenkin sallittua vain ulkomaalaisille.
Katolinen kirkko merkittiin itsenäisen Suomen uskonnonvapauslain nojalla uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin vuonna 1929. Vatikaanin alaisuudessa toimiva Suomen vikaarikunta korotettiin hiippakunnaksi vuonna 1955, ja täyden itsenäisyyden se sai vuonna 1977.
Suomessa katolisia on lähes 10 000. Määrä on kasvanut viime vuosina mm. muuttoliikkeen ansiosta. Papiston suomalaisiin katolisiin seurakuntiin on tullut Hollannista, viime vuosina yhä useammin Puolasta. Katolisuus on Suomessa keskittynyt Helsinkiin ja Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin.