Katolisuus eri puolilla maailmaa
Yhtenäisyyttä ja eroja
Katolisuus on kristinuskon eri muodoista suurin ja laajimmalle levinnyt. Katolilaisia on maailmassa noin 1,1 miljardia. Katolisuus keskittyy Euroopan keski- ja eteläosiin sekä Amerikkaan, erityisesti Latinalaiseen Amerikkaan. Monissa Afrikan ja Aasian maissa katolisuus on myös merkittävä uskonto.
Katolisuus tarkoittaa jo nimensä puolesta (alkuperänä kreikan sana katholikein eli yleinen, universaali) yleistä ja yhtenäistä kirkkoa. Katolisuuden ajatellaan olevan Kristuksen ja apostolien perustama, alkuperäinen kristillinen kirkkokunta. Katolisuudella on kuitenkin paikallisia erityispiirteitä eri puolilla maailmaa.
Katolisen kirkon yhtenäisyyden tärkein symboli on paavi, joka johtaa koko katolista kirkkoa Vatikaanista käsin. Katolisessa kirkossa kirkollisiin virkoihin vaadittavan vihkimyksen sakramentin voivat vastaanottaa vain selibaattilupauksen antaneet miehet, joskin diakonin vihkimyksen voi saada myös naimisissa oleva mies. Katolisen messun kaava on kaikkialla maailmassa samanlainen, ja siinä käytetään sekä latinaa että paikallisia kieliä.