Organisaation kevennys on yrityskohtainen valinta

Yrityksen organisaatiomalli on seurausta yrityksen historiasta, johtamisesta ja toimintaympäristöstä. Yrityksen kehittäminen on sen elinehto ja myös organisaatiomallia voidaan muuttaa ja saavuttaa sen avulla parempi kannattavuus.

Raskasta

Raskain organisaatiomalli löytyy yleensä vanhoista perinteikkäistä yrityksistä, jotka ovat tottuneet tasaiseen toimintatapaan, jota on vaikea muuttaa. Asiat on totuttu tekemään vahvasti funktionaalisesti. Toisinaan esimerkiksi ammattiyhdistysten toiminta hankaloittaa tällaisten yritysten muuttumista. Muutosvastarinta on ankaraa monella tavalla.

Raskainta toiminta on mallilla, jossa on hyvin paljon erilaisia organisaatiotasoja, byrokratiaa ja kaikki toiminnot hoidetaan oman yrityksen sisällä. Henkilöiden toimenkuvat on tiukasti lokeroitu, eikä poikkeamia sallita. Kustannusrakennetta hankaloittaa, että yritys joutuu itse investoimaan jokaiseen koneeseen ja tarvittavaan vaiheeseen sekä sen kehittämiseen.

Kevyttä

Kevyessä organisaatiossa on vähän organisaatiotasoja. Se toimii tehokkaasti tuottaen tasapainoisilla prosesseilla lisäarvoa asiakkaalle. Kevyt organisaatio toteuttaa itse omaa ydinosaamistaan ja on ulkoistanut ydinosaamisensa ulkopuoliset tehtävät. Kustannusrakenne on kevyt, eikä yrityksen tarvitse itse investoida niihin laitteisiin ja osaamiseen, jonka se on ulkoistanut. Ihmiset toimivat monitaitoisesti ja joustavasti. Esimerkiksi Lean Management pyrkii juuri tällaiseen tilanteeseen.

Keveydessä on haasteensa. Se vaatii tehokasta verkottumista ja organisaation sisällä luottamusta ja sitoutuneisuutta. Funktionaalisen organisaation keventäminen on erittäin vaativa tehtävä.