Mitkä tekijät vaikuttavat äänilevyn arvoon?
Mikä tekee levystä keräiltävän ja arvokkaan? Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei voi antaa, mutta joitain seikkoja hintaa arvioidessa voi ottaa huomioon.
Kysyntä ja tarjonta
Kuten lähes kaikessa muussakin kaupankäynnissä, keräilylevyn arvo muodostuu kysynnän ja tarjonnan perusteella. Muodostuakseen keräilykappaleeksi levyn on oltava ainakin suhteellisen harvinainen ja tavallista uutta levyä vaikeammin saatavissa.
Toisaalta pelkkä harvinaisuus sinänsä ei ole tae siitä, että levy olisi myös arvokas. Levylle onkin oltava olemassa myös kysyntää, joka ylittää tarjonnan. Harvinaisinkin levy on keräilyllisesti arvoton, mikäli kukaan ei ole halukas maksamaan siitä mitään.
Kunto
Yksittäisen levyn arvo määräytyy viime kädessä sen kunnon mukaan: mitä paremmassa kunnossa levy on, sitä korkeampi myös sen hinta. Huonokuntoisen levyn arvo voi olla vain murto-osa uudenveroisen levyn arvosta. Esimerkiksi englantilaisen Record Collector -lehden hintaoppaan mukaan VG - kuntoluokan levy on arvoltaan vain noin puolet vastaavasta uudenveroisesta yksilöstä. Harvinaisinkin levy on käytännössä arvoton mikäli se on surkeassa kunnossa. Keräilylevyjen hintaoppaita tarkastellessa onkin syytä pitää mielessä, että niissä ilmoitetut hinnat on yleensä laskettu nimenomaan hyväkuntoisen yksilön mukaan.
Painos
Levyjen keräilyarvo vaihtelee monessa tapauksessa riippuen sen painoksesta. Pääsääntöisesti levyn painos on sitä arvokkaampi, mitä vähemmän sitä on tehty, ts. mitä harvinaisempi se on. Useimmiten halutuimpia ovat ensimmäiset painokset, varsinkin jos niiden mukana seuraa liitteitä tai muuta vastaavaa oheismateriaalia, mikä myöhemmistä painoksista puuttuu. Joissain tapauksissa painosten erottaminen toisistaan vaatii sekä ostajalta että myyjältä huomattavaa asiantuntemusta ja tarkkaavaisuutta.
Uudelleenjulkaisut voivat myös vaikuttaa alkuperäisten painosten keräilyarvoon. Mikäli vanha ja haluttu levy julkaistaan uudelleen kovan kysynnän vuoksi, saattaa alkuperäisen painoksen hinta laskea.
Muuttuvat trendit
Musiikissa tapahtuvat muutokset heijastuvat nopeasti myös levynkeräilyyn. Pinnalle noustessaan uusienkin artistien vaikeammin saatavissa olevat julkaisut voivat muodostua lyhyessäkin ajassa halutuiksi keräilykappaleiksi. Vastaavasti taas unohduksiin jääneen entisen suurnimen aikanaan kovaan hintaan kaupattuja harvinaisuuksia voi myöhemmin saada hyvinkin huokealla.
Ulkomainen kysyntä
Internetin voittokulun myötä levynkeräilystä on tullut aiempaakin kansainvälisempää toimintaa. Lukuisat ulkomaiset levyjä myyvät nettisivustot ja verkkohuutokaupat ovat laajentaneet keräilymarkkinoita ennennäkemättömällä tavalla ja tuoneet myös myös syrjäisen Suomen osaksi maailmanlaajuista kaupankäyntiverkostoa. Ulkomaisten keräilijöiden suomalaisia levyjä kohtaan osoittama kiinnostus onkin ollut osaltaan nostamassa joidenkin levyjen keräilyarvoa huomattavasti. Esimerkkeinä mainittakoon progressiivinen rock ja punk, sekä kansainvälisesti menestyneet artistit kuten Nightwish ja HIM.