Alan Moore
Synkkien näkyjen tulkki
Alan Moore on englantilainen tarinankertoja, jonka omaperäinen näkemys on muuttanut monien ihmisten käsitystä siitä, mitä sarjakuvavoi olla. Mooren kuuluisimmat sarjakuvat ovat muodoltaan kaunokirjallisia. Hän käsittelee synkkiä ja vaikeita teemoja kypsällä ja analyyttisellä tavalla, joka on perinteiselle sarjakuvalle vieras. Moore on myös kehittänyt sanallisen ja visuaalisen kerronnan keinoja ja työskennellyt lukuisten huippupiirtäjien kanssa. Hänen visioitaan on myös siirretty valkokankaalle. Moore on yleensä kieltänyt nimensä liittämisen tarinoiden filmiversioihin, jotka kieltämättä ovat kautta linjan olleet melko keskinkertaisia esityksiä. Uusin filmatisointi oli The League of Extraordinary Gentlemen, joka pyöri Suomen teattereissa nimellä Herrasmiesliiga.
Moore ura alkoi sarjakuvapiirtäjänä, hän piirsi sarjakuva-strippejä englantilaisille musiikkilehdille. Koska ura ei vaikuttanut taloudellisesti kannattavalta, päätti Moore siirtyä kirjoittamaan sarjakuvia. Hän teki käsikirjoituksia muun muassa Marvelin lehdille ja brittiläiselle science fiction-julkaisulle AD2000 :lle. Vähitellen hän alkoi menestyä ja saada kiitosta tarinoistaan, joista suurin osa oli kuitenkin vielä verrattain sovinnaisia supersankarisarjakuvia. Yksi Mooren kuuluisimmasta teoksista syntyi kuitenkin tuon jakson aikana. V for Vendetta (V niin kuin verikosto) on sci-fi-tarina keikarimaisen anarkistin taistelusta fasistista hallitusta vastaan.
Moore kiinnitti myös yhdysvaltaisen DC Comicsin huomion. Yhdysvalloissa Moore julkaisi ensimmäisen suurta kriittistä arvostusta ja mediahuomiota saavuttaneen teoksensa The Watchmenin, joka ilmestyi sarjana vuosien 1986 ja -87 aikana. The Watchmen kuvaa kylmänsodan aikaista maailmaa, jossa persoonalliset ja kompleksiset supersankarit joutuivat joko palvelemaan Yhdysvaltain hallitusta, tai elämään lainsuojattomina. 1980-luvulla sarjakuva alkoi yleisestikin kasvaa aikuiseksi – myös muilta tekijöiltä ilmestyi juonellisesti monimutkaisempia ja älykkäämpiä sarjakuvia, joita voi hyvällä omallatunnolla kutsua sarjakuvaromaaneiksi.
Mooren uran ehkä massiivisin saavutus ei liitykään supersankareihin ja tulevaisuuteen, vaan on uskomattoman tarkka historiallinen tutkielma Lontoossa 1888 tapahtuneista Viiltäjä-Jackin murhista. Viisiosaisen sarjan loppuunsaattaminen yhdessä piirtäjä Eddie Campbellin kanssa vei kymmenen vuotta. From Hell (Helvetistä) esittää yhden teorian siitä, kuka mysteerinen ilotyttöjen murhaaja Viiltäjä-Jack oikein oli. Teoriaan ja tutkimukseen on paneuduttu huolella, sillä kirjojen lopusta löytyy jopa tutkimusaineistoa ja historiaa selittävät viitteet. Lukukokemuksena Helvetistä on kuin läpivaloitus kuningatar Victorian Englannista ja murhaajan mielestä.
Kokonaisuudessaan Alan Mooren tuotanto on valtava ja sisältää sekä taiteellisesti korkeatasoisia että moraalisesti epäilyttäviä sarjakuvia. Mooren tuotantoa määrittää hänen valtava tietoutensa sarjakuvakerronnan konventioista ja hänen tapansa pelata näillä konventioilla. Hänen supersankarinsa ovat usein inhimillisiä anti-sankareita, heikkoja, moraalittomia tai muuten vain itsekkäitä. Mooren sarjakuvia lukiessa tulee helposti hyytävä tunne siitä, että vääristyneen väkivallan ja kieroutuneen fantasian keskeltä tarinat tavoittavat kuitenkin jotain erityisen inhimillistä. Toisaalta heikkohermoisempaa voi lähinnä ällöttää. Mooren tyyliä on myös imitoitu, ja se on johtanut supersankarisarjojen ehkä liioiteltuun ja tarpeettomaan synkistymiseen.
Alan Mooren suomennetut teokset
- Hiljainen kuolema
- V niin kuin Verikosto
- Helvetistä 1-5
- Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga
- Batman: Tappava pila
Muita sarjoja ja sarjakuvakirjoja
- Marvelman (myöh. Miracleman)
- The Ballad of Halo Jones Swamp
- Thing
- Tom Strong
- Top 10
- Promethea
- Tomorrow Stories