Art Spiegelman
Kissojen ja hiirien keskistysleirileikit ja muita tositarinoita
Art Spiegelman syntyi Tukholmassa 15. helmikuuta 1948. Hänen vanhempansa olivat Auschwitchista selvinneitä juutalaisia. Perhe muutti Yhdysvaltoihin Spiegelmanin ollessa vielä lapsi. Vanhempiensa tahtoa vastoin hän opiskeli taidetta ja filosofiaa. Valmistumisensa jälkeen, vuonna 1968 Spiegelman liittyi 1960- ja 70-luvuilla vaikuttaneeseen Underground Comix- liikkeeseen. X liikkeen nimessä viittaa termiin ”x-rated”, lapsilta kielletty. Ryhmä julkaisi hippiaatteen innoittamia sarjakuvia sosiaalisista ja poliittisista aiheista, sekä kuvasi aikakauden hengen mukaisesti seksiä, huumeita ja rock n’ rollia. Muun muassa Robert Crumb sai ensimmäiset sarjakuvansa julkaistua UG Comixin ansiosta. 1970-luvulla Spiegelman julkaisi lukusia sarjakuvia sellaisissa underground-lehdissä kuten Real Pulp , Young Lust ja Bizarre Sex. Piirtämisen lisäksi Spiegelman myös toimitti sarjakuvalehtiä. 1980 hän perusti Raw- lehden yhdessä vaimonsa Françoise Moulyn kanssa. Raw :n kautta pinnalle on päässyt lukuisia nuoria sarjakuvataiteilijoita.
Maailmanlaajuisesti tunnetuksi Spiegelman tuli koskettavan ja totuudenmukaisen Maus -albumin ansiosta, joka ilmestyi 1986. Toinen osa ilmestyi 1991. Maus esittää Spiegelmanin omien vanhempien kohtalon toisen maailmansodan aikana. Sarjakuvaromaanissa kuvataan natsit kissahahmoina ja juutalaiset hiirinä muuten realistisessa ympäristössä. Lisäksi tarinaa kuljettaa piirtäjä-minäkertoja, Art, jonka suhde vanhempiinsa, ennen kaikkea isään on aina ollut vaikea ja monimutkainen. Isän ja pojan nykyhetkeä ja kanssakäymisen ongelmia kuvataan keskitysleirikuvausten lomassa. Kertomukseen on upotettu myös hänen aikaisemmin julkaisemansa sarjakuva Prisoner on the Hell Planet , jossa Spiegelman käsitteli tuntojaan äitinsä itsemurhan aikoihin. Spiegelman oli vuonna 1968 joutunut sairaalahoitoon hermoromahduksen takia. Pian sairaalaepisodin jälkeen Spiegelmanin äiti tappoi itsensä, Artin ollessa viikonloppua viettämässä tyttöystävänsä kanssa.
Maus I ja II käsittelevät siis erittäin henkilökohtaisia ja vaikeita aiheita, mutta juuri kerronnan rohkeus ja rehellisyys tekevät niistä mahtavia lukukokemuksia. Maus saavutti sarjakuvalle ennen näkemätöntä kriittistä arvostusta. Mausin ansiosta Spiegelman sai esimerkiksi Pulitzerin palkinnon 1992.
Spiegelman on myös työskennellyt New Yorker lehdelle, mutta erosi pian syyskuun 11. tapahtumien jälkeen. Hän syytti lehteä ja amerikkalaista mediaa ylipäätään kaiken kattavasta konformistisuudesta. Hänen mukaansa lehdistö ei uskalla enää arvostella vallanpitäjiä. Itse hän on erittäin kriittinen George W. Bushin hallinnon suhteen.
Vuonna 2005 Time lehti valitsi Spiegelmanin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.
Spiegelmania suomeksi
Maus: selviytyjän tarina, suomentanut Jukka Snell. WSOY, 1990.
Maus 2: ja täällä vaikeudet alkoivat, suomentanut Jukka Snell. WSOY, 1992.