Monikielisyys osana yhteiskuntaa
Kuinka yleistä monikielisyys on?
Monikielisyys maailmalla on hyvin yleistä
Se, että perheessä puhutaan montaa eri kieltä, on maailmalla paljon yleisempää kuin se, että perheessä puhutaan ainoastaan yhtä kieltä. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että perheessä olisi myös monta eri kulttuuritaustaa ja uskontoa – toki sellaisiakin perheitä on paljon. Suomessakin on kuitenkin varsin paljon täysin suomalaisia perheitä, joissa puhutaan kahta eri kieltä – esimerkiksi suomea ja ruotsia, ja puolisojen kultturitaustat ovat täysin samanlaiset eikä uskonnonkaan suhteen ole välttämättä eroavaisuuksia. Tilastotietojen valossa voidaankin sanoa, että valtaosa maailman väestöstä puhuu tai ymmärtää ainakin kahta eri kieltä. Olkoonkin, että kyse ei ole välttämättä ihmisen äidinkielistä. On paljon ihmisiä, joiden toiveena on kasvattaa omasta lapsestaan kaksikielisiä. Täytyy kuitenkin muistaa, että kielitaidon kehittyminen vaatii aikaa ja vaivaakin. Vanhempien olisi ponnisteltava osaltaan, jotta tuloksiin päästään ja ponnistelujen tulee olla varsin määrätietoisia ja johdonmukaisia kaikissa vaiheissa.
Monen kielen oppiminen vaatii oman aikansa lapseltakin
Jotta lapsi oppii äidinkielensä perustaidot, aikaa voidaan karkeasti arvioida kuluvan viitisen vuotta. Monikielisyyteen pyrkimisen ei siis pidä odottaa olevan sen nopeampaa - päinvastoin. Usean kielen yhtäaikainen omaksuminen on tavallisesti hitaampaa kuin yhden kielen omaksuminen. On kuitenkin totta, että lapsi voi oppia puhumaan sujuvasti useitakin kieliä samanaikaisesti. Jokainen lapsi on joka tapauksessa yksilö: yksi oppii kaksi kieltä nopeammin kuin toinen yhden tai päinvastoin. Lasten välillä erot voivat olla hyvinkin suuria. Joskus 2-vuotias saattaa osata jo kahta kieltä hyvinkin paljon, kun vaikkapa 3-vuotias ei pysty vielä tekemään itseään kielellisesti ymmärretyksi yhdelläkään kielellä. Yksikielisessä perheessä erot lasten välillä kielen oppimisessa ovat kuitenkin tavallisesti pienempiä kuin monikielisessä perheessä. Perheessä, missä kummallakin vanhemmalla on eri äidinkieli, kielitaidon siirtäminen lähtee siitä, että molempien vanhempien on puhuttava omaa äidinkieltään lapselle aivan lapsen syntymästä saakka. On pysyttävä samalla linjalla koko ajan, näin voidaan kaikista todennäköisemmin päästä toivottuihin tuloksiin jossain vaiheessa.
Monen kielen kirjava ”koktail” nautitaan joskus yhden perheen piirissä
On kuitenkin myös paljon monikulttuurisia liittoja, joissa lapset kasvavat kolmen kielen – kenties jopa neljän kielen - vaikutuspiirissä. On nimittäin mahdollista, että perheen isän äidinkieli on esimerkiksi suomi, äidin äidinkieli vaikkapa saksa ja puolisojen jokapäiväisessä kommunikaatiossa käytetty kieli vaikkapa englanti. Jos pariskunta sattuisi tässä tapauksessa asumaan esimerkiksi Ruotsissa lapsen syntymän aikaan, lapsi syntyisi näin perheeseen, jonka ympäristössä vallitsisi siten neljäs kieli, ruotsi. Tilanne voi vaikuttaa lähes käsittämättömän monimutkaiselta lapsen kannalta ajateltuna, mutta on olemassa paljon havaintoja ja tutkittua tietoa siitä, että lapsi pystyy ajan myötä sukeltamaan sisään kaikkeen tähän, vaikkakin on ymmärrettävää, että kielen osaaminen ei ole kaikkien kielten osalta samalla tasolla. Vanhempien äidinkielet lunastavat varmimmin paikkansa vahvimpina kielinä lapsen maailmassa ja näin asian pitää ollakin. Lapsen luottamus vanhempiin kasvaa ja vahvistuu, kun he käyttäytyvät joka tilanteessa kielenkäytön osalta samalla tavalla, eli puhuvat lapselle omaa äidinkieltään, vaikka he käyttäisivätkin kolmatta kieltä kommunikoidessaan toisilleen. Perheessä, missä on käytössä kolmekin eri kieltä ollaan varsin usein ehkä tilanteessa, että molemmat vanhemmat tai toinen tuntevat olonsa aika ajoin hyvin ulkopuoliseksi, koska eivät ymmärrä kaikkea lapsen ja toisen vanhemman käymästä vuoropuhelusta. On kuitenkin mielenkiintoista tietää, että kielten keskellä ja niiden sekamelskassa kasvaa näin usein myös lapsen lisäksi kaksi aikuista, jotka saattavat hyvinkin päästä uuden kielen herroiksi ja rouviksi lapsen kielen kehityksen siivellä. Se saattaa kuitenkin viedä kauemmin aikaa ja vaatii kenties enemmän voimia aikuiselta kuin lapselta.