Monikulttuuristen perheiden tukimuodot kriisitilanteissa
Millaista tukea saatavilla?
Kun monikulttuurisen perheen liitto alkaa natista uhkaavaan sävyyn ja eroaikeet alkavat kierrellä perheen suunnitelmien yllä, olisi yhteiskunnan tultava apuun, jotta suunnitelmien suuntaa voitaisiin vielä muuttaa ja konfliktitilanteet voitaisiin ratkaista muilla keinoilla kuin päätymällä yksioikoisesti eroon. Koska seka-avioliitoissa eron mahdollisuus on huomattavasti suurempi kuin muissa avioliitoissa, olisi tiedostettava, että kulttuurieroista saattaa syntyä monenlaistakin kulmaa pystyyn perheen elämään varjostamaan. Kulmat voidaan useissa tapauksissa kuitenkin hioa ja näin erokin saada väistymään.
Perheasian neuvottelukeskukset auttamisvalmiudessa
Suomessa on ainakin 40 perheasiain neuvottelukeskusta, joiden kautta on mahdollista saada niin sanottua sovitteluapua perheen kriisitilanteissa. Näiden neuvottelukeskusten puoleen voivat tarvttaessa kääntyä myös ulkosuomalaiset perheet. Perheasian neuvottelukeskuksen henkilökunta on tavallisesti koulutettu ratkaisemaan niin tavallisia parisuhdeongelmia kuin myös erikseen monikulttuuristen liittojen kriisejä. Monikulttuurisen liiton erityisongelmat eivät välttämättä ole ollenkaan samanlaisia kuin ongelmatilanteet muissa liitoissa, koska ne juontavat juurensa juuri erilaisen kulttuurin pohjalta. Myöskään perheen kielitaidon puutteellisuus ei ole ongelma, sillä useissa perheneuvottelukeskuksissa apua saa myös muilla kielillä kuin suomeksi. Jos monikulttuurisessa liitossa avun tarvetta ilmenee Suomen rajojen ulkopuolella, voi suomalaisena kääntyä ainakin ulkosuomalaisseurakunnan puoleen, merimieskirkon puoleen tai paikallisiin erilaisiin auttajatahoihin.
Perhe- ja parisuhdeleirit kasvattavat suosiotaan
Myös erilaiset perhe- ja parisuhdeleirit ovat viime vuosien saatossa tulleet ihmisten tietoisuuteen. Nämä tavallisesti seurakuntien järjestämät leirit ovat varsin suosittuja. Suomen oloissa toimii myös monia Raha-automaattiyhdistyksen tukemia järjestöjä, jotka järjestävät erilaista parisuhdeleiritoimintaa. Näillä leireillä teemana on ajoittain myös monikulttuurisuus. Leirille pääsemisen ehtona on kuitenkin se, että pariskunnan täytyy asua vakituisesti Suomessa.
Perheneuvolat, pari- ja perheterapiat ja kirjallisuus kriiseissä apuna
Myös eri kunnilla on omia palveluja perheiden kriisitilanteiden osalta. Perheneuvolat ja sosiaaliviraston alaiset pari- ja perheterapiat ovat nimenomaan kyseisissä kunnissa asuville perheille tarkoitettuja tukimuotoja. Suomen merimieskirkolta on ilmestynyt vuonna 2005 Ulkosuomalaisen kriisiopas, joka käsittelee nimensä mukaisesti erilaisia kriisitilanteita, jotka saattavat kohdata ulkosuomalaisen perheen jossain vaiheessa. Oppaasta löytää muun muassa yhteystiedot eri auttajajärjestöihin, joiden puoleen voi halutessaan kääntyä ja saada lisää apua.