Miksi huonekasvit voivat huonosti?
Terve kasvi on vihreä ja hyvin voivan näköinen. Jos kasvi alkaa muuttaa muotoaan, lehdet riippuvat tavallista enemmän ja näyttävät eri värisiltä kuin ennen, on kasvissa luultavasti jotain vikaa. Jos kasvin lehdenkärjet ovat ruskeat, on syynä luultavasti liian kuiva huoneilma. Jos lehtien reunat tai kokonaiset lehdet ruskettuvat, voi syynä olla joko liiallinen tai liian vähäinen kastelu. Myös liika lannoitus voi ruskettaa lehtiä.
Jos kasvin lehdet kellastuvat, voi syynä olla joko liika kastelu tai liian pimeä, lämmin tai viileä kasvupaikka. Myös ravinteiden puute voi kellastaa lehtiä. Liika auringonpaiste voi polttaa kasvien lehtiin vaaleita, punaisia tai ruskeita laikkuja. Vaaleat laikut taas johtunevat joko liiallisesta lämpötilan vaihtelusta tai liian kylmästä tai lämpimästä kasteluvedestä.
Jos kasvien lehtiin ja oksiin alkaa muodostua seittimäistä muodostelmaa, ovat kehrääjäpunkit päässeet kasvissa valloilleen. Ne ovat huonekasveissamme harmillisen yleinen vitsaus, sillä syynä on liian kuiva ja lämmin huoneilma. Vähäiseen tartuntaan voi kokeilla ilmankosteuden nostamista, runsasta sumuttamista ja koko kasvin pyyhkimistä kostealla. Elleivät nämä keinot auta, voi vielä kokeilla kaupoista saatavalla hyönteissumutteella, mutta pahoin saastunut kasvi saattaa olla silti jo mennyttä.
Kuiva huoneilma on syynä myös kilpikirvojen, lehtikirvojen ja ripsiäisten ilmestymiseen kasveihin. Kilpikirvojen saastuttamasta kasvista löytyy lehtien alta kuin pieniä ruskeita kilpiä, joiden alla kirvat elävät. Kirvat imevät kasvimehuja ja näin heikennetty lehti karisee pois. Jos kasvissa on lehtikirvoja, ovat lehdet tahmeat ja jos ripsiäisiä, on kasvin lehdissä pieniä pilkkuja ja lehdet vaalenevat. Kaikkiin näihin tuholaisiin auttaa kasvin pyyhkiminen kostealla ja tarvittaessa myös hyönteistuhoaineella. Kilpikirvat on myös poimittava lehdistä pois yksitellen.
Lehtien alapinnoilta voi löytyä myös pieniä valkean vahajauheen peittämiä kärpäsiä eli ansarijauhiaisia, jotka lähtevät lentoon kun kasvia liikutetaan. Ne on helppo havaita mutta vaikea tuhota. Alempi huonelämpötila auttaa, sillä ansarijauhiaiset eivät pidä viileästä. Myös suihkuttaminen hyönteissumutteella voi auttaa.
Harmaahome kasveissa on liiallisesta kosteudesta ja huonosta ilmanvaihdosta kehittyvä sienitauti. Selvitäkseen taudista on saastuneet lehdet kasvista poistettava, samoin homeinen mullan pintakerros ja kasvi siirretään kuivempaan ja ilmavampaan kasvupaikkaan.