Mitkä huonekasvit ovat helppoja ylläpitää?
Me kaikki emme ole suuria viherpeukaloita. On ihmisiä, jotka eivät tahdo huolehtia suuresta kasvipaljoudesta ikkunalaudoillaan. Silti heistäkin voi olla hauskaa, jos on muutama elävä hyvinvoiva kasvi kotona. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, myös sellaisia kasveja löytyy, jotka selviävät hyvin vähällä hoidolla ja ankeissakin olosuhteissa. Pitää vain osata valita kasvinsa oikein.
Jos olet paljon poissa kotoa ja kasvisi siten saavat hyvin vähän kastelua, valitse sellaisia kasveja, jotka eivät tarvitse vettä usein. Tällaisia kasveja ovat mm. kaktukset ja mehikasvit, joilla on kyky varastoida vettä runkoonsa ja lehtiinsä. Rönsylilja (Chlorophytum comosum) varastoi vettä paksuihin mehukkaisiin juuriinsa. Nämä vesivarastot ovat tarpeen, kun kastelussa on pitkä tauko.
Ollessasi kotoa poissa pitkiä aikoja on kannattavaa laskea asunnon lämpötilaa muutamia asteita. On aivan turhaa pitää korkeaa lämpöä, ellei kukaan ole paikalla. Toisaalta kasvit voivat yleensä paremmin viileässä ja niiden vedentarve vähenee.
Monet paksulehtiset ja –vartiset kasvit kuten anopinkieli (Sansevieria trifasciata), pullojukka (Nolina recurvata), rahapuu (Crassula ovata)sekä joulu- ja marraskuunkaktukset (Schlumbergera-risteymät) kestävät hyvin kuivuutta. Mitkään näistä ei kuitenkaan kestä liikakastelua, joten sen kanssa sopii olla varovainen. Anopinkieli pitää lämpimästä huoneilmasta ja on yksi kestävimmistä huonekasveistamme. Pullojukan nimi kuvaa kasvin turvonnutta pullomaista varrentyveä. Vähäisellä kastelulla ja valoisalla kasvupaikalla kasvaessaan sekä se että rahapuu viihtyvät helposti ja vähällä vaivalla.
Joulu- ja marraskuunkaktuksista on nykyisin jalostettu mitä lukemattomimpia värimuunnoksia, joita myydään joulun alla joulukukiksi. Ne eivät kuitenkaan ole mitään kertakäyttökukkia, vaan helppoja ja vaatimattomia kasveja, jotka voi saada viihtymään pitkään ikkunalaudalla ja mikä parasta myös kukkimaan joka joulu.
Jos kastelusta ei ole huolta tai sitä voi tulla liikaakin, on myös sellaisia kasveja, joita ei liika vesi haittaa, kuten juoru (Tradescantia fluminensis), heinäkalmojuuri (Acorus gramineus) ja sädekaisla (Cyperus albostriatus). Juoru on etelämpänä luonnossa kasvaessaan maanpeittokasvi, mutta meillä huonekasvina helppohoitoinen mieluiten valoisassa paikassa viihtyvä köynnös. Heinäkalmojuuri on harvinainen huonekasvi. Se viihtyy kohtalaisen varjossakin, eikä sitä saisi koskaan päästää kuivumaan. Päinvastoin sille on eduksi, että sen lautasella seisoo aina vettä. Samanlaisesta märästä alustasta pitää myös sädekaisla.