Miten kasveja lisätään?
Huonekasvit tulee helposti hankittua kaupasta joko taimena tai sitten jo täyskokoisena yksilönä. Harvemmalle tulee mieleen kasvattaa huonekasveja siemenestä. Siemenistä lisääminen voi kuitenkin antaa aivan toisenlaista kasvattamisen riemua kuin kaupasta ostettu ”valmis” taimi.
Siemeniä on hyvin erikokoisia. Kookospalmun siemen voi olla ihmisen pään kokoinen, kun taas pienimmät siemenet, vaikkapa begonian, ovat kuin juuri ja juuri silmin erotettavaa tomua. Pieniä siemeniä on kylvettäessä usein vaikea käsitellä. Itämisajoissakin on suuria eroja: jotkut itävät muutamassa päivässä, toisilla menee siinä kuukausia.
Huonekasveja on paras kylvää kevättalvesta. Jos on vielä kovin pimeää, voi pienille taimille antaa lisävaloa kasvilampulla. Monet huonekasvit ovat kotoisin tropiikista ja tarvitsevat siksi lämpöä itääkseen. Kylvökset eivät saisi kuivua missään vaiheessa, mutta eivät toisaalta saisi olla liian märkiäkään. Liian märässä ja erityisesti liian kylmässä siemenet mädäntyvät helposti. Kylvöksen kosteana pitämiseen auttaa parhaiten muovipussi ruukun päällä. Se ei kuitenkaan saa olla liian tiivis, jotta kylvökset myös tuulettuvat eivätkä pääse homehtumaan. Siemeniä ei saisi kylvää liian taajaan, sillä liian ahtaasti kylvettynä taimet kasvavat honteloiksi, saavat ns. taimipoltetaudin, kaatuvat ja kuolevat.
Itäessään kasvi saa ensimmäiseksi ns. sirkkalehdet, jotka eivät yleensä muistuta kasvin varsinaisia lehtiä. Kun kasvi on kasvattanut ensimmäiset oikeat lehtensä, taimet on aika koulia omiin ruukkuihinsa. Siemenet voidaan kylvää myös suoraan turveruukkuihin muutama siemen omaan ruukkuunsa.
Monia huonekasveja on myös hyvin helppo lisätä pistokkaista. Kun kasvi on kasvanut niin isoksi, että sitä haluaa jo leikata, voi siitä keväällä leikata oksat pistokkaiksi. Alkuperäiselle kasville tämä leikkaus voi tehdä hyvää, se haarautuu, tuuheutuu ja kaunistuu. Jotkut kasvit ovat kuitenkin lyhytikäisiä, kuten esimerkiksi värinokkonen, ja siksi se kannattaa uusia taimista kokonaan.
Latva- ja oksapistokkaat voidaan laittaa joko veteen tekemään juuria tai sitten suoraan multaan. Pistokas ei saisi olla liian iso, eikä siinä saisi olla liikaa lehtiä, sillä silloin ne haihduttavat liikaa vettä, eikä kasvi juurru hyvin. Helposti pistokkaasta kasvuun lähtevät esimerkiksi juoru (Tradescantia), värinokkonen (Coleus Blumei –hybridit), kohtalonköynnös (Clerodendrum), posliinikukat (Hoya) ja kärsimyskukat (Passioflora).