Miten kastelen huonekasvejani?
Vesi, kasvien elinehto, mutta paljonko ja kuinka usein vettä annostellaan? Huonekasvien kasteluun ei todellakaan ole mitään yksiselitteistä kaavaa, jolla kaikki kasvit tulisi kasteltua ja hoidettua ihanteellisesti. Kasvien vedentarpeessa on suuria eroja, kuten myös siinä pitääkö kasvi tasaisesta kosteudesta vai haluaako se välillä pitää kasvualustansa hyvinkin niukkana vedestä. Yleisenä sääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että mitä suuremmat ja ohuemmat lehdet sitä suurempi on veden tarve. Vesi on välttämätön kasveille ravinteiden kuljettamiseen. Kasvin solut täyttyvät vedestä ja pitävät ne nestejännityksessä. Vesi pitää myös lehtien lämpötilan kasville sopivana lämpimässä, haihduttamalla vettä niiden kautta.
Aurinkoisessa paikassa viihtyvät kasvit tarvitsevat vettä enemmän, kuin varjoisan kasvupaikan kasvit ja myös kastelutiheys on hyvinkin erilainen eri kasveilla. Toiset kasvit tarvitsevat vettä pieniä määriä päivittäin, kun toiset selviytyvät kaksikin viikkoa ilman kastelua. Nykyään on saatavana myös itse kastelu ruukkuja, jotka annostelevat vettä kasvin tarpeen mukaan ja näin helpottavat huonekasvien hoitajan työtä. Itse kastelu ruukut ovat myös ihanteellinen vaihtoehto paljon kotoa poissa olevalle kukkaystävälle.
Ihanteellisia kukkia paljon matkustavalle ovat esimerkiksi mehikasveihin kuuluvat paunikko, ehkä tunnetummalta, kansankieliseltä nimeltään rahapuu, leveä itulehti, anopinkieli sekä suuri osa kaktus lajikkeista. Nämä kasvit tulevat toimeen parikin viikkoa ilman kastelua.
Esimerkkinä paljon vettä tarvitsevista kasveista voi mainita sulkasaniaisen ja kirjovehkan. Molemmat kasvit ovat ohut lehtisiä ja lehtimassa on suuri, jolloin ne haihduttavat vettä lehtiensä kautta myös paljon.
Kasveja, jotka vaativat tasaisen kastelun on paljon. Näitä kasveja ei saa päästää välillä kokonaan kuivumaan, eikä niitä myöskään saa pitää liian märkänä. Väärällä hoidolla kasvit pudottavat lehtiään ja alkavat lakastumaan ja usein niitä ei saa enää sen jälkeen toipumaan. Tällaisia tarkkaa huolenpitoa tarvitsevia kasveja ovat esimerkiksi kodinonni, sinihilkka, piispankukka, jalohortensia, köynnösviikuna, sineraalia, viirivehka, ahkeraliisa, peikonlehti, verenpisara, kääpiöesikko, onnenapila, värinokkonen, sädekaisla, vehka, lyijykukka ja atsalea.
Huonekasveissa on myös sellaisia, jotka eivät siedä lehdillään vettä. Näitä kasveja ovat esimerkiksi soilikki, aaroninparta, suppilokukka ja pitsilehti.