Mitä on kasvissyönti?

Kasvissyönnin aloittamiseen on useita eri syitä. Joillekin se jo kuuluu kulttuuriin ja uskontoon. Kaikki taas eivät yksinkertaisesti pidä lihan mausta. Usea taas ei hyväksy sitä, että eläimet kärsivät tehotuotannon takia tai ylipäätään sitä, että eläimiä tapetaan ruuaksi. Muita kasvissyöntiin ryhtymisen syitä ovat ekologiset syyt, sillä karjan laiduntaminen aiheuttaa eroosiota helposti aavikoituvilla alueilla ja sademetsiä tuhoutuu karjan laidunmaiden takia, taloudelliset syyt, koska liha on kallista tai esimerkiksi terveydelliset syyt, kasvisruoka vaikuttaa usein positiivisesti terveyteen. Joitakin myös ihmetyttää, miksi kehitysmaiden vilja ei kulkeudu maiden kansalaisten ruuaksi vaan myydään lihakarjan ruuaksi. Kaiken kaikkiaan kasvissyönti on oma henkilökohtainen valinta ja tuleekin muistaa, että kaikilla on oikeus niin kasvissyöntiin kuin lihansyöntiinkin.

Mitä kasvissyöjät eivät syö?

On olemassa erilaisia kasvissyöjiä. Jotkut eivät syö lihaa, mutta ruokavalioon kuuluu kana ja kala. Lakto-ovovegetaristi ei syö lihaa, kanaa eikä kalaa, mutta käyttää maitotuotteita ja kananmunia. Laktovegetaristi käyttää maitotuotteita. Vegetaristi ei käytä eläinkunnan tuotteita ruokavaliossaan. Vegaani ei käytä eläinkunnan tuotteita ruokavaliossaan eikä vaatetuksessaan. Fruitaristi taas syö pelkästään hedelmiä.

Riittääkö kasvisruoka?

Kasvisruoka on laajaa ja monipuolista. Pientä ravintoaineiden ja niiden saannin tuntemusta kuitenkin vaaditaan, jotta puutostiloja ei esiintyisi. Tämä on tärkeää etenkin vegaanien ja vegetaristien kohdalla.

Mitä ravintoaineita kasveista saa? Vitamiineja, hiilihydraatteja, monityydyttymättömiä rasvoja, kuituja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Näillä ravintoaineilla on paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia. Taipuvaisuus ylipainoisuuteen on kasvissyöjillä harvinaisempaa verrattaessa sekasyöjiin, sillä kasvisruokavalio auttaa vähentämään ruuan rasvapitoisuutta. Kasvisruokavaliolla sydän- ja verisuonitaudit vähenevät ja kolesteroliarvot pysyvät aisoissa. Kasviksia syömällä myös verensokerin vaihtelu tasapainottuu.

Mitä ravintoaineita kasviksista ei saa? Ongelmallisia kasvissyöjille ovat B12- ja D-vitamiinien saanti sekä maidotonta ruokavaliota noudattaville kalsiumin saanti. Näiden vitamiinien saanti on syytä pitää hoidossa monipuolisella kasvisruokavaliolla ja esimerkiksi vitamiinivalmisteilla.

Kasvissyöntivinkkejä

Soija on monipuolinen ruoka-aine, jolla on monta käyttötarkoitusta. Sitä saa jauhoina, rouheena, tahnana, kastikkeena, kermana, maitona ja tofuna. Soija on kasvissyöjälle erinomainen proteiinin lähde, siinä on runsaasti ravintoaineita ja hermostolle tärkeää lestiiniä. Se myös vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja ehkäisee osteoporoosia.

Juureksista saa hiilihydraatteja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymeitä. Valkuaisaineita saa pavuista, herneistä ja linsseistä. Tarpeelliset rasvahapot tulevat kasvisöljystä. Hyvä energian lähde on täysjyväviljat, kuten esimerkiksi kaura, vehnä, ruis ja riisi.

Internetistä löytyy runsaasti kasvisruokareseptejä ja kirjakaupoissa on paljon kasvisruokakirjoja. Myös monia liharuokareseptejä voi käyttää, esimerkiksi muuttaen niissä käytetyn jauhelihan soijarouheeksi tai lihan tofuksi.