Vegaanin B12-vitamiinin saanti
Tavallisen vegetaristin ei yleensä tarvitse huolehtia B12-vitamiinin riittävästä saannista, sillä laktovegetaarista ruokavaliota noudattava saa päivittäisen annoksensa helposti maitotuotteista ja kananmunasta. Vaikeuksia voi syntyä noudatettaessa tiukkaa vegaanista kasvisruokavaliota, jossa ei ole hyviä B12-vitamiinin luonnollisia lähteitä.
B12-vitamiinin puutos
B12-vitamiinin tarve on naisella vähintään 2,0 mikrogrammaa vuorokaudessa, miehellä 2,4 ja lapsella 0,7-1,4. B12-vitamiinin puutoksen kehittyminen voi viedä vuosia, sillä elimistö varastoi suurimman osan vitamiinista maksaan ja nämä varastot pitävät yllä B12-vitamiinin saantia pitkään vielä siinäkin vaiheessa, kun vitamiinia ei saada ruoasta.
B12-vitamiinin puutos liittyykin tyypillisemmin imeytymishäiriöihin (esimerkiksi jos mahalaukun solut eivät kykene erittämään B12-vitamiinin imeytymiselle välttämätöntä sisäistä tekijää), kuin ravitsemuksellisiin vajauksiin, mutta silti vegaanin on hyvä saada vitamiinia lisäravinteista, sillä varastot eivät riitä loputtomiin ja ajan kuluessa ehtyneiden varastojen vuoksi syntyneen puutoksen seuraukset voivat olla erittäin hankalia. Lisäksi imettävän vegaaniäidin maito ei välttämättä sisällä tarpeeksi B12-vitamiinia lapsen tarpeisiin, jos lisäravinteita ei käytetä. Ongelmia voi tulla jo odotusaikana, jolloin lapsen hermoston kehitys vaarantuu.
B12-vitamiinin ensisijaiset tehtävät liittyvät puna- ja valkosolujen muodostukseen, DNA-synteesiin sekä terveen hermojärjestelmän ylläpitoon. B12-vitamiinin tarve korostuu elimistön stressitiloissa. B12-vitamiinin puutosoireet vaihtelevat yksilöllisesti suoliston toiminnan heikkenemisestä, raajojen pistelystä ja puutumisesta neurologisiin oireisiin, masennukseen ja henkisen sekä fyysisen suorituskyvyn heikkenemiseen. Puutoksesta voi seurata anemia, jonka oireina ilmenee mm. väsymystä, infektioherkkyyttä, kipeä kieli sekä kuukautishäiriöitä jne.
Vegaaniset lähteet ruokavaliossa epäluotettavia
B12-vitamiinin lähteinä ruokavaliossa toimivat ensisijaisesti eläinkunnantuotteet. Tosin eräistä kasvikunnantuotteissa, kuten maitohappokäymisellä valmistetuista vihanneksista sekä merilevästä kyseistä vitamiinia myös löytyy. On kuitenkin todettu, ettei kasvikunnan tuotteiden sisältämä B12-vitamiini ole samassa muodossa, kuin eläinkunnan tuotteiden B12-vitamiini eikä siis toimi elimistössä vaadittavalla tavalla. Myös arviot paksusuolen bakteerien kyvystä valmistaa B12-vitamiinia ovat epävarmoja (lisäksi ihmisten paksusuolen bakteerikanta vaihtelee). Tämän hetken ravitsemustieteellinen kanta onkin, että B12-vitamiinia ei kannata yrittää hankkia kasvikunnan tuotteista, vaan lisäravinteet ovat vegaanin ainoa luotettava B12-vitamiinin lähde.