Kuinka tiskaus sujuu kätevästi?
Astianpesukoneet ovat viime aikoina yleistyneet kovaa vauhtia, mutta silti joissakin talouksissa tiskaaminen joudutaan edelleen hoitamaan käsin. Miten käsitiskistä selviytyy mahdollisimman kätevästi ja samalla energiaa ja luontoa säästäen?
Tosiasia on, että käsin tiskaus on sitä vaivattomampaa mitä useammin sitä tekee, eli tiskit on helpointa tiskata heti ruuanvalmistuksen ja ruokailun jälkeen. Näin tiskipöydälle ei pääse kertymään mittavaa tiskivuorta ja kynnyskään tiskaamisen aloittamiseen ei ehdi kasvaa suhteettoman suureksi. Tiskaaminen aloitetaan laskemalla pesualtaaseen kuumaa vettä, jonka jälkeen sekaan kaadetaan käsitiskiainetta sopiva määrä (merkistä riippuen n. 1-2 rkl). Ennen pesua astioista poistetaan irtonaiset ruuantähteet. Altaaseen upotetaan ensin vähiten likaiset astiat; rasvaiset padat ja pannut tiskataan viimeiseksi, jotta vesi pysyy mahdollisimman pitkään puhtaana. Astioiden on hyvä antaa liota hetken aikaa pesuvedessä, sillä tämä helpottaa tiskaamista ja kevyemmät tahrat (esim. juomalasien mehuläikät) liukenevat tällöin jo melkein kuin itsestään. Pesun jälkeen astiat huuhdellaan haaleaa vettä sisältävässä pesuvadissa, minkä jälkeen ne nostetaan kuivumaan kuvauskaappiin. Astioiden huuhtelu juoksevan veden alla on veden tuhlausta, joten sitä tulisi välttää aina kun mahdollista.