Miten päästä eroon siivousongelmista?
Onko tulossa yllätysvieraita ja koti on sekaisin?
Kun aikaa on vähän, keskity olennaiseen. Jos sinulla on tunti aikaa ennen vieraiden tuloa, avaa ikkunat ja tuuleta. Käy koti läpi huone kerrallaan. Järjestä kaikki näkyvät pinnat. Korjaa vanhat lehdet, lelut ja lattioilla tai sohvilla lojuvat vaatteet. Oikaise hyllyssä olevat kirjat ja pyyhi pinnat puhtaiksi. Laita astiat koneeseen, tai tiskialtaaseen. Jos et ehdi pestä astioita järjestä ne altaaseen jolloin ne eivät loju silmiinpistävästi pitkin pöytiä. Kesällä poimi kukkia maljakkoon, näin koti näyttää viimeistellyltä.
Tuoksuuko koti tunkkaiselle?
Tunkkaisesta tuoksusta pääsee yleensä perusteellisella siivouksella, mutta sitä voi hälventää myös kunnon tuuletuksella. Keskuspölynimuri on hyvä ilmanvaihtaja. Imuri työntää sisäilmaa litramäärin ulos, kun samaan aikaan pidät ikkunat avoinna, saat tuuletettua talon huomattavasti nopeammin kuin ilman kiertäessä vapaasti.
Erilaiset ilmanraikastajat piristävät huoneilmaa, mutta kannattaa varoa, ettei tule tuoksuttaneeksi taloaan yli tarpeen. Yhtä ikävää kuin tunkkainen sisäilma on liian voimakas raikasteen tuoksu. Perinteisellä imurilla imuroidessa kannattaa imaista pari ruokalusikallista leivinsoodaa imuriin. Näin imurin tunkkainen haju hälvenee.
Väsyttääkö viikkosiivous?
Viikkosiivouksia ei kannata jättää yhdelle päivälle, jos kotisi on suuri, eikä apua ole saatavilla. Siivoa huone päivässä, ja vältyt viikkosiivouksilta. Aina ei välttämättä ole tarvetta pestä lattioita. Joskus varsinkin talvella, kun hiekkaa, kuraa tai muuta likaa ei suoraan kotiin kantaudu, riittää lattioiden pesu kerran tai pari kuussa, muina viikkoina pyyhitään pölyt ja järjestetään koti sekä imuroidaan huolellisesti.
Eikö järjestys säily siivouksesta huolimatta?
Osta kunnollinen eteismatto, joka kerää ulkoa tulevan roskan ja lian. Huolehdi, että kengät jätetään eteiseen. Järjestä jokaiselle perheenjäsenelle sopiva naulakko, jotta vaatteet eivät päädy lattialle. Perheessä jossa on pieniä lapsia, kannattaa investoida muutama euro muovikoreihin, jokaiselle tumpunkäyttäjälle omansa.
Järjestys säilyy parhaiten kun asunnosta poistetaan turha ylimääräinen roina. Kodin irtain tavara kannattaa inventoida aika ajoin, poistaa rikkoutuneet esineet, viedä kierrätykseen lasitavara ja lahjoittaa kierrätykseen vaatteet ja lelut joita ei enää käytetä. Näin säilytystilaa säästyy ja järjestys on helpompi ylläpitää. Jäljelle jääville tavaroille kannattaa päättää omat paikkansa. Päätä missä on saksien paikka, missä puhelimen laturia pidetään. Näin tavarat myös löytyvät heti etsimättä, kun vielä saadaan jokainen perheen jäsen palauttamaan tavara takaisin paikoilleen, ei epäjärjestystä edes synny.
Järjestä samoin paikat kierrätykseen siirtyville lehdille, lasipurkeille, kartonkipakkauksille jne. Näin voit heti hillopurkin tyhjennyttyä pestä sen ja siirtää kierrätysastiaan ilman että astia lojuu kaapin nurkassa kuukausia.
Vaikka kotisi olisi remontin tarpeessa tai kurjan ja kuluneen näköinen, pitämällä järjestystä yllä saat sen näyttämään viihtyisältä. Jos sinulla ei esimerkiksi ole varaa uuteen sohvaan, osta entisen päälle mieluisan värinen huopa tai pala sisustuskangasta.