Mitkä ovat kodin pölypesäkkeitä?
Kodin sisäilman laatua voi parantaa kiinnittämällä huomiota pölyä kerääviin esineisiin ja sisustuselementteihin. Allergiakodissa on yleensä jo luovuttu ylimääräisistä pölypesäkkeistä, mutta pölysaneeraus olisi usein paikallaan myös keskivertokotien kohdalla.
Huonepölyn kertymistä voidaan vähentää sijoittamalla pölyä keräävät esineet lasivitriineihin tai suljettuihin kaappeihin: mitä vähemmän pölylle on laskeutumispintaa, sitä helpompi koti on pitää pölystä puhtaana. Pöytäväliköissä tai lehtitelineessä lojuvat lehdet ovat pölynkerääjien aatelia, joten ne tulisi järjestää joko siististi laatikoihin ja kansioihin tai viedä suoraan lehdenkeräykseen. Myös kirjahyllyn kirjat keräävät paljon tomua ja ovat melko työläitä pitää puhtaina: tähänkin löytyy apu lasivitriinistä tai suljetusta kaapista. Sähkölaitteiden johtokasat ovat varsinaisia pölykoirien koteja, joten turhista johdoista olisi hyvä luopua. Jos tämä ei ole mahdollista, voi johdot niputtaa yhdeksi tiukaksi ja helpommin puhdistettavaksi paketiksi. Kodin viherkasvit parantavat sisäilman laatua, mutta toisaalta niiden lehdet ovat oivallinen pinta pölyn kerääntymiselle: tätä voi ehkäistä käyttämällä kasveja säännöllisesti suihkussa.
Pölyä tarttuu sälekaihtimiin yllättävän paljon, joten rullaverho on sisäilman kannalta huomattavasti terveellisempi vaihtoehto huoneen pimentämiseen. Tavalliset verhot, pöytäliinat ja seinävaatteet tulisi tuulettaa tai pestä pölystä puhtaiksi tarpeeksi usein: myös niiden vähentämistä kannattaa harkita, jos pölyä tuntuu olevan huoneilmassa runsaasti. Kodin sisäilman pölystä suuri osa on sisustustekstiilien lisäksi peräisin vaatteista, joten tämän takia kodin vaatehuolto tulisi suorittaa erillisessä kodinhoitohuoneessa. Mankeloinnin tai silityksen avulla voidaan vähentää esimerkiksi liinavaatteiden pölyävyyttä huomattavasti.