Miten verenpainetta hoidetaan?

Verenpaineen hoidossa aivan merkittävää apua saadaan noudattamalla itsehoito-ohjeita. Muuta ruokavaliota terveellisemmäksi vähentämällä suolan ja rasvan käyttöä sekä lisäämällä kasviksia ruokavalioon. Huomaa, että monissakin tuotteissa on jo itsessään suolaa. Leivässä, leikkeleissä, juustoissa, leivänpäällysrasvoissa ym. Käytä suolan tilalla ruoanlaitossa mausteita enemmän, se korvaa suolan tarvetta, mutta huomaa myös, että valmiissa maustesekoituksissa on useinkin suolaa mukana.Vähennä alkoholin käyttöä enintään kahteen ravintola-annokseen vuorokaudessa, mikä ei tarkoita sitä, että viikko ollaan nauttimatta alkoholia ja sitten määrä otetaan kerralla. Parhain vaihtoehto on, että juo lasillisen viiniä vuorokaudessa. Liikapainon vähentäminen tuo monia terveysetuja. Noudattamalla vähärasvaista, vihannespitoista ruokavaliota paino varmasti putoaa vähän kerrallaan, sillä nopeat painon pudotukset eivät ole elimistölle hyväksi eikä sillä yleensä saavuteta pitkäaikaisia tuloksia. Hiljaa hyvä tulee – sanonta pitää tässäkin suhteessa paikkansa ja kun ruokavaliomuutos otetaan pysyväksi muutokseksi elämään, tuo se mukanaan monia hyviä terveysvaikutteita.

Lisää liikuntaa. Parasta liikuntaa ovat kestävyystyyppiset liikuntamuodot: kävely, sauvakävely, hiihto, pyöräily. Eli liikuntamuodot, joissa rasitus ei tule liian suureksi, mutta on pitkäkestoista. Mikäli lenkille lähteminen jonain päivänä ei kiinnosta, voit korvata päivittäistä liikuntaa tekemällä puutarhatöitä, remontoimalla tai tekemällä jotain muuta. Liikunnan pääasiallisena tarkoituksena on saada lievä hengästyminen ja hikoilu. Se on merkki riittävästä liikunnasta.

Verenpaineongelman ollessa jo vakavampi, pelkästään elämäntapamuutokset eivät yksinään riitä korjaamaan kohonnutta verenpainetta normaaliarvoihin. Silloin yleensä joudutaan aloittamaan ruokavalion ja liikunnan lisäksi verenpainelääkitys. Lääkevaihtoehtoja on paljon, joista lääkäri valitsee tehtyjen tutkimusten ja potilaan oireiden perusteella sopivan vaihtoehdon.

Verenpainelääkitys

Verenpaineen ollessa jo huomattavasti koholla kannattaa varata aika lääkäriin. Lääkäri tekee perustutkimukset ja mikäli muuta merkittävää ei löydy kuin merkittävästi kohonnut verenpaine, aloitetaan yleensä lääkehoito.

Verenpainelääkkeet vaihtelevat paljon teholtaan ja vaikutusmekanismiltaan. Jokaiselle pyritään räätälöimään juuri hänen oireisiinsa parhaiten vaikuttava ja tehokkain lääke. Lääkevaihtoehtoja ovat verisuonia laajentavat lääkkeet, sydämen lyöntitiheyttä ja rytmihäiriöitä estävät lääkkeet, nesteitä poistavat ja sydämen vajaatoimintaa auttavat lääkkeet, sekä useat erilaiset yhdistelmävalmisteet.

Näillä lääkkeillä on verenpainetta alentava vaikutus, mutta niillä on myös muita oireita hoitavia vaikutuksia. Usein löytyy heti ensimmäisellä kerralla sopiva lääke ja yksi ainoa lääke hoitaa tehtävänsä eli alentaa verenpaineen normaalin rajoihin. Lääkitys aloitetaan yleensä varovasti pienellä annoksella, jota nostetaan muutamien viikkojen tai kuukausien kuluessa sille tasolle, missä verenpaine alkaa pysytellä normaalin rajoissa. Voidaan kuitenkin joutua käyttämään useampaa lääkettä yhdessä tarpeeksi hyvän tuloksen saamiseksi. Hoitosuunnitelmat ovat hyvin yksilöllisiä.

Lääkityksen sivuvaikutuksista

Saattaa myös käydä niin, että aloitettu verenpainelääke alentaa verenpainetta, mutta kaikki ei tunnu olevan kohdallaan. Saattaa olla jotain poikkeavaa, yskää, nenän tukkoisuutta, huimausta tai jotain muuta olotilassa, mitä ei ole ollut aikaisemmin. Tämä saattaa johtua lääkityksestä, sillä kaikki ei sovi kaikille ja toiset ovat herkempiä sivuvaikutuksille kuin toiset.

Tällaisten tuntemuksien ilmaantuessa kannattaa aina käydä lääkärin kanssa neuvottelemassa, olisiko jo toinen lääke ehkä sopivampi, josta ei ilmaantuisi sivuvaikutuksia. Oudoista tuntemuksista heti hoidon alussa ensimmäisinä viikkoina ei kannata huolestua, sillä aika monet ensioireet poistuvat, kun lääkettä käytetään pidempään. Pitkään jatkuneet kiusalliset oireet kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti ja käydä keskustelemassa lääkärin kanssa asiasta. Elimistölle ei ole hyväksi, että lääkkeitä vaihdetaan usein, mutta jos sivuoireet ovat kiusalliset, ei niitä ole pakko kestää. Aina on olemassa sellainen lääke joka sopii, sillä verenpainelääkkeissä on paljon eri vaihtoehtoja.

Lääke ei kuitenkaan ole ainoa seikka, millä asiat hoituu, vaan elämänmuutoksia kannattaa alkaa miettiä. Liikuntaa on lisättävä ja ravintoa muutettava terveellisempään suuntaan. Tämä ei tarkoita sitä, että 7 päivää viikossa juostaan hiki hatussa ja suuhun popsitaan pelkkää salaattia. Jos ei ole vuosikausiin liikkunut kunnolla ja tärkein ravinnon lähde on ollut voi leivän päällä, ei kannata rynnätä uuteen. Sen sijaan on laadittava itselle ohjelma, miten tulee liikkua ja mitä muutoksia ensin tehdään ruokavalioon. Hyviä ohjeita liikuntaan ja ruokavalioon saa terveyskeskuksista, eri yhdistyksistä ja nettisivuilta.