Lasten ummetus
Mitä on lasten ummetus?
Se kuinka usein lapsi ulostaa päivittäin, on varsin vaihtelevaa. Jotkut lapset ulostavat kerran päivässä ja toiset taas useita kertoja päivittäin. Varsinkin imeväisikäisillä rintamaitoa saavilla 2-5 kk ikäisillä lapsilla ulostaminen vain muutaman kerran viikossa saattaa olla hyvinkin tavallista, joten ei pidä erehtyä heti luulemaan, että kyse olisi ummetuksesta.
Kyse on lapsen kohdalla ummetuksesta silloin, kun ulostaminen on varsin kivuliasta. Ulostuskerrat ovat ehkä hyvin harvassa, ulosteet ovat kovia, lapsi saattaa vältellä ulostamista yleensä ottaen ja joskus peräaukon seutuvilla saattaa olla limakalvorikkoumia, minkä takia ulosteessa saattaa olla veriviiruja. Tämä taas tekee ulostamisesta vieläkin kivuliaampaa. Yksi asia pahentaa toista ja kierre on valmis. Ummetusta on tavallisesti erityisesti leikki- ja kouluikäisillä lapsilla. Hyvin harvoin syynä on jokin elimellinen sairaus, kun on kyse ummetuksesta. Jos ummetus on ollut lähes jatkuvaa lapsen syntymästä lähtien, silloin on kenties kuitenkin aihetta epäillä tällaista.
Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoitokeinot
Ummetusta kannattaa mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäistä, eli sopivan ruokavalion keinoin. Kuidut, joita on vaikkapa täysjyväpuuroissa, velleissä ja leivässä ja vihreät vihannekset, parsa, pinaatti ja maa-artisokka auttavat päivittäisessä ruokavaliossa mahaa toimimaan. Myös porkkanaraaste, luumumehu ja päärynäraaste ovat suositeltavia ummetukseen taipuvaisen lapsen välipaloina.
Imeväisiässä olevalle voidaan korvikemaitoon lisätä mallasuutetta ohjeiden mukaan tarpeen vaatiessa. Suonentoimintaa hidastavia ruoka-aineita on parasta välttää. Näitä ruoka-aineita ovat muun muassa: mehukiisselit, kaakao ja banaani, runsassokeriset juomat ja valkoiset viljatuotteet. Joskus erittäin runsas maidonjuonti voi aiheuttaa ummetusta myös osaltaan. Hapanmaitotuotteet sen sijaan ovat suolen toiminnalle hyviä.
Jos ummetus jatkuu pitkään, tilanne hankaloituu ja tietysti hankalin tilanne on lapselle itselleen. Onkin paras ottaa yhteyttä lääkäriin tällaisissa tapauksissa. Ummetuksen hoitokeinot ovat varsin tehokkaat, täytyy vain kartoittaa, kuinka vaikeasta ummetuksesta loppujen lopuksi on kyse. Peräruiskeita ja ummetuslääkkeitä ei tulisi käyttää pitkiä jaksoja ja yleensäkin niiden käyttöön ryhtyessä olisi syytä kysyä ensin neuvoja lääkäriltä.