Ripulitaudit

Mitä ovat ripulitaudit?

Ripulitaudit ovat suomalaisturistien yleisin vaiva. Riski sairastua ripuliin vaihtelee matkakohteen ja vuodenajan mukaan. Suurin riski on lämpimänä vuodenaikana ja alueilla, joilla elintarvikkeiden hygieenisyys on heikkotasoista. Tähän voivat olla syynä mm. maan köyhyys, valistuksen tai puhtaan veden puute. 20-60 % suomalaisista turisteista sairastuu ripuliin Etelä-Aasiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa lomaillessaan. Euroopan puoleisissa Välimeren maissa sairastumisprosentti on kymmenen. Sen sijaan Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa sairastumisen vaara ei ole sen suurempi kuin Suomessakaan.

Ripulia vastaan ei ole yleistä rokotetta. Sen aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet. Lämpimissä maissa yleisimpiä aiheuttajia ovat toksigeeninen Escherrichia coli –, sekä kampylobakteerit, salmonellat, shigellat (punatauti), rotavirus sekä alkueläimistä Giardia. Lapset voivat saada ripulin myös muista viruksista. Harvinaisia, mutta vakavia lomamatkoilta saatavia ripulitauteja ovat lavantauti, amebapunatauti ja kolera.

Turistiripulin yleisimpiä oireita ovat eriasteinen ripuli, vatsakouristukset ja pahoinvointi. Lisäksi voi esiintyä aika-ajoin päänsärkyä ja pahoinvointia. Oksentelu ja runsas ripulointi aiheuttavat nestehukkaa. Pahimmissa tautimuodoissa edellisten oireiden lisäksi esiintyy korkeaa, pitkään jatkuvaa kuumetta, ja ulosteessa voi olla verta. Turistiripuli iskee useimmiten ensimmäisellä matkaviikolla, ja useimmiten siihen sairastuvat nuoret aikuiset. Ripuli kestää noin kolme päivää, pahemmat versiot taudista jopa viikon.

Ehkäisy ja hoito

Paras tapa ehkäistä turistiripulia on huolehtia käsihygieniastaan, eli pestä tai desinfioida kätensä mahdollisimman usein tai ainakin ennen ruokailua ja wc:ssä käynnin jälkeen. Lisäksi ruokien ja juomien valinnassa on oltava huolellinen, ja joitakin ruokalajeja on vältettävä kokonaan. Turvallisinta on juoda vain pullotettua, desinfioitua tai keitettyä vettä ja syödä kunnolla kuumennettuja ja kypsennettyjä ruokia. Myös jääpalojen käyttö on riskialtista, jos niihin käytetyn veden alkuperästä ei ole tietoa. Syö vain kasviksia ja hedelmiä, jotka voit itse pestä tai kuoria. Maitopohjaisia, varsinkin pitkään lämpimässä seisovia tuotteita on käytettävä harkiten. Ripulioireisen ei koskaan tulisi käsitellä toisille tarkoitettuja ruokia.

Kananmunasalmonelloosin takia pehmeäksi keitettyjä kananmunia, munakasta ja munakokkelia, sekä esimerkiksi raakaa kananmunaa sisältävää majoneesia on vältettävä mm. Välimeren maissa. Turvallisia ruokia ovat mm. leipä ja muut kuivat viljatuotteet, kuumana tarjoillut, vastavalmistetut liharuoat ja vihannekset sekä kuumat juomat kuten kahvi ja tee. Hiilihappoiset, pullotetut juomat sekä tölkkimehut ovat myös turvallisia juotavia.

Lievää ripulia voi hoitaa lepäämällä ja nauttimalla runsaasti nestettä, kuten teetä, pullotettua vettä sekä laimennettua mehua. Ripulissa nestehukka voi tulla nopeastikin ja nostaa nesteentarpeen normaalista muutamasta litrasta jopa kymmeneen litraan. Pienet lapset ja vanhukset ovat erityisen alttiita nopealle kuivumiselle. Nesteen nauttimisen lisäksi tulisi syödä helposti sulavaa ruokaa, kuten paahtoleipää, miedosti maustettua kanakeittoa, hedelmiä kuten banaania, sekä riisiä. Pienten lasten imetystä, pulloruokintaa ja helposti sulavien ruokien syöttämistä voidaan jatkaa normaalisti, minkä lisäksi voidaan antaa jotakin ripulijuomaa.

Ripuliin voi ottaa vain lääkärin määräämiä lääkkeitä. Apteekista ilman reseptiä saatavat ripulilääkkeet helpottavat taudin oireita, mutta eivät poista sen alkuperäistä syytä. Siksi ne usein ovat tehottomia, jopa vaarallisia. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos potilaan kunto ei parane muutamassa päivässä, tai jos korkea kuume kestää yli vuorokauden. Varoittavia oireita ovat myös apaattisuus, ärtyisyys tai huomiota herättävä unisuus. Lyhyellä, esimerkiksi viikon kestävällä lomalla kannattaa ottaa yhteys lääkäriin heti ensimmäisenä ripulipäivänä, jottei koko loma mene pilalle sairastaessa. Jotkin ripulitaudit, kuten pitkittynyt salmonella ja punatauti, vaativat lääkehoitoa talttuakseen.