Paasto puhdistaa elimistöä
Kuka voi paastota?
Paastota voi kuka tahansa terve aikuinen, joka ei käytä jatkuvaa lääkitystä. Jos olet lääkehoidossa keskustele aina ensin lääkärin kanssa. Raskaana tai imettäessä ei saa paastota, jotta lapselle ei aiheudu vahinkoa. Lapset eivät saa paastota. Kuumeen, influenssan tai muun peruskuntoa laskevan virustaudin aikana ei pidä aloittaa paastoa. Sen sijaan tavallinen nuha voi helpottaa, jos paastoaa yhden päivän, jonka aikana nauttii runsaasti nestettä, vähintään kaksi litraa. Jos sinulla on runsaasti ylipainoa, keskustele paastosta ensin lääkärin kanssa.
Milloin paastota?
Paastoa suositellaan yleisesti kahdesti vuodessa. Aloittelijan kannattaa paastota ensin neljä päivää, seuraavilla kerroilla kun kokemus karttuu voi jatkaa paastoa viikkoon jopa kymmeneen päivään. Kevyen mehupaastopäivän voi pitää kerran viikossa. Useimmat eläimet paastoavat luontojaan päivän viikossa. Tuon päivän aikana elimistö saa levätä ja sulattaa kertyneen ruoan kunnolla. Mehupäivä virkistää ja tuo kevyen olon. Jos tiedossa on esimerkiksi juhlat, joissa tietää syövänsä normaalia raskaammin, mehupäivä ennen juhlia on paikallaan.
Jos et ole koskaan paastonnut, voit kokeilla mehupäivää. Jo yhden päivän aikana saat tuntumaa siihen, miten paasto elimistössä tuntuu. Paaston luonnollinen aika on syksyllä ja keväällä. Noina aikoina ihmisellä on luonnollinen tarve uusiutua ja energiaa on enemmän kuin synkimmän talven tai toisaalta kuumimman kesän keskellä. Paasto kannattaa ajoittaa alkavaksi viikonloppuna, ensimmäinen ja toinen paastopäivä ovat usein etsikkoaikaa, eikä ajatuksiaan ehkä pysty keskittämään työntekoon. Lomalla paastoamisessa on sekä hyviä että huonoja puolia. Toisaalta aikaa itsensä tutkiskeluun on reilusti: voi tehdä hiljaisia kävelyretkiä ja suunnitella paaston jälkeistä elämää. Usein paasto on siirtymäriitti huonoista elintavoista parempiin valintoihin.
Jos palaat töihin kolmantena paastopäivänä, huomaat ehkä, että saat aikaan paljon enemmän kuin ennen. Ajatuksesi eivät enää harhaile, pystyt keskittymään, eikä edes ruokatunnin jälkeen tule vetämätön olo. Lisäksi työ auttaa osaltaan pitämään ajatukset pois ruoasta.
Paaston hyödyt
Mitä hyötyä paastosta on? Onko siitä haittaa? Paaston aikana elimistö puhdistaa itseään. Jos podet jatkuvaa pientä nuhan poikasta, paasto luultavasti nujertaa sen. Paastossa elimistön oma puolustusmekanismi pääsee toimimaan täydellä teholla. Paaston aikana hengitys haisee usein kurjalle, tähän auttaa kun peset kielen useamman kerran päivässä hammasharjalla. Paaston edetessä voit havaita kuinka kielesi muuttuu terveen vaaleanpunaiseksi. Paasto virkistää mieltä ja auttaa löytämään syyt tunteilleen. Paasto ei laihduta ketään pysyvästi, painon pudotus johtuu suurelta osin nesteen poistumisesta. Paino palaa yleensä entisiin lukemiin viikko paaston päättymisen jälkeen. Vasta yli viikon kestävällä paastolla on vaikutuksia painoon, ja silloinkin vain kilo tai puolitoista on palanutta rasvakudosta. Paasto itsessään ei laihduta, mutta paastoa voi käyttää ponnahduslautana painon hallintaan. Paastoa ensin neljä päivää ja suunnittele ruokavaliosi kevyemmäksi. Paaston jälkeen on helpompi oppia pitämään kevyistä rasvattomista ruuista.
Terveelle ihmiselle paastolla ei ole todettu olevan haittavaikutuksia. Kun paasto aloitetaan laskeutumisella ja paaston aikana huolehditaan riittävästä nesteen saannista, sekä paaston päätyttyä, palataan arkeen harkiten ja askelittain.
Kuinka paasto aloitetaan?
Voinko aloittaa paaston jo huomenna? Onko pakko keventää ennen varsinaista paastoa?
Paastopaketin hinta on korkea sisältöön nähden. Jos ostat mehut lähikaupastasi, suolihuuhtelupussin ja glaubersuolan apteekista, säästät noin puolet paaston kuluista. Paketissa on ohjevihkonen paastoajalle, mutta samat tiedot löydät kirjaston kirjasta, ehkä samalla tulet lainanneeksi myös muita hyvään oloon tähtääviä itsehoitokirjoja joita voit paaston kuluessa lueskella.
Viikkoa ennen paastoa on syytä jättää alkoholi. Pari päivää ennen paastoa jätetään liha ja kahvi sekä musta tee. Viimeisenä päivänä ennen paastoa syödään vain vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Näin elimistö havaitsee ruokavalion muutoksen ja alkaa sopeuttaa kehoa tulevaan muutokseen. Tällöin paaston aloitusoireet vähenevät. Viimeisenä iltana ennen paastoa voi huuhdella suolen.
Ensimmäisen paastopäivän aamuna nautitaan 30 g glaubersuolaa ½ litraan haaleaa vettä. Vesi maistuu pahalta, mutta puhdistaa tehokkaasti kehon paaston aluksi. Jos olet herkkävatsainen, voit korvata suolan nauttimisen esimerkiksi nauttimalla pellavansiemeniä muutaman päivän ajan ennen paastoa. Kun glaubersuola on juotu, on syytä pysytellä wc:n läheisyydessä useita tunteja. Glauber suolaa käytetään vain paastoa aloitettaessa, paaston kuluessa suoli vain huuhdotaan.
Suolihuuhtelu hirvittää
Onko suoli pakko huuhdella? Miten suolihuuhtelu tapahtuu? Osaanko tehdä suolihuuhtelun? Suolihuuhtelua ei ole pakko tehdä, mutta se helpottaa huomattavasti paaston ensioireita, kuten turvotuksen tunnetta ja päänsärkyä. Myös uni on rauhallisempaa ja syvää kun turhat kuona-aineet on poistettu suolesta.
Suolihuuhteluun käytettävä pussi täytetään haalealla vedellä, pussi kiinnitetään noin metrin korkeudelle esim. suihkun hanaan. Voidellaan letkunpää vaseliinilla tai muulla sopivalla voiteella ja käydään joko polvilleen pää alaspäin tai kyljelleen lattialle. Asetetaan letkun pää peräaukkoon. Avataan pussissa oleva hana ja annetaan veden valua suoleen, kun tuntuu painon tunnetta, suljetaan hana ja ulostetaan. Suoliston sisällöstä riippuu mahtuuko pussiin menevä 1.5 litraa kerralla suoleen vai lasketaanko se kahdessa tai kolmessa erässä. Suolihuuhtelu on hyvä tehdä illalla ennen nukkumaan menoa. Suolihuuhtelu kannattaa toistaa kaksi kertaa päivässä, jos esiintyy päänsärkyä tai on raskas olo.
Ennen paastoa
Ennen paastoa on syytä varata puhtaita, pehmeitä ja lämpimiä vaatteita käden ulottuville. Usein paastoajaa palelee hiukan. Koti kannattaa siivota ennen paastolle alkamista, jotta turha touhuaminen jää vähemmälle. Lisäksi kannattaa ostaa päiväkirja. Jos et ennen ole pitänyt päiväkirjaa, kokeile paaston aikana kirjoittaa mieleesi nousevia kysymyksiä, ajatuksia tai ideoita päiväkirjaan. Päiväkirjan avulla voit puhdistaa mielesi, kuten paasto puhdistaa kehosi. Lisäksi voit varata rauhoittavaa musiikkia, rentouttavia elokuvia ja hyvää kirjallisuutta. Huomaat kuinka paaston aikana aikaa tuntuu olevan tavallista runsaammin.
Jos sinulla on perhe, keskustele paastosta etukäteen. Kerro lapsille miksi paastoat, miksi lapset eivät saa paastota, voitte yhdessä lukea paaston hyvistä vaikutuksista. Paasto on aikuisten juttu, mutta sitä ei voi tehdä lapsilta salaa. Lapset näkevät kaiken, jos et selitä miksi et syö, lapsille voi muodostua vääriä käsityksiä. Jos et kerro suoraan kuinka asia on, lapset kehittävät mitä mielikuvituksellisimpia selityksiä käytöksellesi.
Saatat joutua laittamaan paastotessa ruokaa muulle perheelle tai olla töissä ravintola-alalla. Älä turhaan pelkää. Paaston kaksi ensimmäistä päivää ovat vaikeimmat, sen jälkeen ruoan himo lakkaa yleensä vaikuttamasta. Noiksi ensimmäisiksi päiviksi voit varata perheelle ruokaa pakastimeen tai ostaa ruoan valmiina. Ei ole mitään syytä kiduttaa itseään lieden ääressä alkupäivinä.
Ensimmäinen päivä
Ensimmäisenä aamuna koet luultavasti nälän tunnetta. Juo runsaasti kehonlämpöistä mehua tai sitruunavettä. Mehuja käytettäessä on hyvä tarkkailla, että päivittäinen kalorimäärä jää alle 500 kcal. Tuolloin keho rauhoittuu paastoon ja näläntunne helpottaa. Biotta-mehuissa kalorimäärä vastaa 1-1 ½ pullollista mehua vuorokaudessa, mehusta riippuen. Mehu kannattaa nauttia lämpimään veteen sekoitettuna. Jos ensimmäisenä päivänä tuntee huimausta tai voimattomuutta, voi lisätä mehuun tai lämpimään veteen teelusikallisen hunajaa. Tämä palauttaa nopeasti verensokerin ja helpottaa huimausta.
Ensimmäinen päivä kuluu yleensä helposti, paasto on jotain uutta ja mielenkiintoista. Lueskelet ehkä kirjallisuutta aiheesta. Voit tehdä päivän aikana pari leppoista kävelylenkkiä. Kirjoittaa päiväkirjaa. Tai toimia kuten normaalisti, paasto ei estä viemästä lapsia harrastuksiin, käymästä konsertissa tai teatterissa.
Paaston lopettaminen oikein
Paaston lopettaminen on vaikeampaa kuin aloitus. Kun on aika palata normaaliin ruokavalioon, moni tuhoaa paaston hyvät vaikutukset, ahtamalla itsensä täyteen kaikkia herkkuja. Kaikki ruoka maistuu paaston jälkeen hyvältä. Paaston jälkeen kannattaa pitää totuttelupäiviä. Noiden päivien aikana paastossa lepoon laskeutunut ruoansulatus herätetään toimimaan. Totuttelupäiviä on hyvä pitää yksi kutakin kolmea paastopäivää kohti eli kolmen päivän paaston jälkeen päivä, viikon paaston jälkeen 2-3 päivää.
Kun palaat kiinteän ruoan äärelle, muista pureskella ruoka hyvin, pidä ruoka-annokset normaalia pienempinä ja nauti aterioiden välissä runsaasti vettä. Jos olet paastonnut viikon, ensimmäisenä totuttelupäivänä kannattaa syödä vain yksi kiinteää ruokaa sisältävä ateria, joka sisältää vihanneksia, hedelmiä ja juureksia, mutta ei viljatuotteita, lihaa tai kalaa. Kahvia, teetä ja alkoholia on syytä välttää ensimmäisten päivien aikana.
Kun paasto on ohi
Toiko paasto hyvän olon? Kuinka säilyttää energinen olo pidempään? Kun paasto on ohi, on hyvä aika tarkistaa ruokavalio ja elämäntavat. Paaston jälkeen on helpompi opetella uudenlainen tapa laittaa kevyempää ruokaa. Paasto on ehkä antanut aikaa sisäistää muutoshalu kohti terveempiä elämäntapoja. Hiljaiset kävelylenkit paaston aikana auttavat muistamaan, kuinka hyvää liikunta tekee jokaiselle meistä, kunhan sitä harrastaa kuntonsa mukaan. Eikä rehki liian kireän harjoitusaikataulun puitteissa. Paaston aikana tuli maisteltua erilaisia mehuja. Entä jos pitäisit mehupaastopäivän kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa?
Kun on paastonnut ensimmäisen kerran, tuntee kuinka luottamus itseen nousee. Se että pystyy erottamaan itsensä ruoasta, osoittaa että ihminen on itsenäinen. Ja pystyy pitämään päätöksensä. Ehkä nyt uskot itseesi paremmin. Päätösten teko helpottuu, kun tietää olevansa vahva kiusausten edessä.