Miten vauvaa hoidetaan lonkkavian korjauksen aikana?
Lonkkaluksaatiota hoidetaan asentohoidolla. Suomessa on käytössä useimmiten von Rosenin lasta ; myös ns. Pavlikin valjaita käytetään. Kummankin tarkoitus on pitää vauvan lonkkia paikoillaan 1-2 kuukautta, jalkojen ollessa ”sammakkoasennossa”. Näin reisiluun pää pysyy lonkkamaljassa, jolloin se muotoutuu asteittain normaaliksi ja nivelkapseli kehittyy tukevaksi.
Hoidon aikana lastaa pidetään jatkuvasti ihoa vasten, ja vaatteet puetaan sen päälle. Vaatteiden tulee olla riittävän väljät, jotta hoidon tarkoitus toteutuu; esim. ilman lastaa 56-senttisiä vaatteita käyttävälle vauvalle sopivat hoidon aikana paremmin 62- tai 68-senttiset vaatteet. Hoito-ohjeet kieltävät yleensä vauvan kylvettämisen hoidon aikana. Kevyen pesun voi tehdä kostealla liinalla tms. Vaippa vaihdetaan riittävän usein ja muuten normaalisti, mutta jaloista ei saa vetää eikä nostaa lasta käsitellessä.
Nukuttaminen ja kuljetus
Lasta ei voi nukuttaa kyljellään hoidon aikana. Selällään nukuttamisen lisäksi vatsallaan nukuttamisen on suotavaa, koska lasta hautoo ihoa aina jonkin verran. Iho-ongelmien välttämiseksi vauvan iho tulee pitää kuivana esim. talkin avulla. Lonkkalastavauva nauttii ilmakylvyistä aivan erityisesti.
Lonkkaluksaatiohoidon aikana lasta ei voi istuttaa sitterissä, turvaistuimessa eikä kantorepussa, koska niissä lonkkien asento ei säily hoidon tarkoittamalla tavalla. Autossa lasta kuljetetaan turvavuoteessa tai kantokassissa, jossa on turvaverkko. Kantoliinaa voi lääkärin suostumuksella käyttää, jos liinan sidonta sallii lonkkien hoidon kannalta oikean asennon.
Neuvola ja sairaala
Hoidon aikana käydään sairaalassa kontrollikäynneillä 2-3 viikon välein. Ennen käyntiä lasta tai valjaat otetaan pois ja vauva kylvetetään, eikä niitä laiteta takaisin sairaalaan mentäessä. Hoidon aikana käydään neuvolassa normaalisti, ja vauva punnitaan lastan kanssa; luonnollisesti sen paino vähennetään lapsen painosta. Pituutta ei hoidon aikana voi mitata.
Hoidon pituus määrittyy sen mukaan, miten lonkkaluksaatio alkaa korjaantua. Kannattaa kuitenkin lähteä siitä, että lapsi on lastassa ainakin tavanomaiset kuusi viikkoa. Hoidon päätyttyä käydään tarpeen mukaan kontrollikäynneillä sairaalassa.
Läheisyys hoidon aikana
Vanhempia voi huolestuttaa se, että vauva ei pääse liikkumaan vapaasti hoidon aikana. Hoito ei kuitenkaan ole vauvalle kivulias, eikä sillä ole vaikutusta lapsen myöhempään kehitykseen. Imetys on lonkkaluksaatiohoidon aikana tavallista hankalampaa, mutta sopivan asennon löydyttyä aivan mahdollista. Muutenkin läheisyyttä voi lapselle antaa, vaikka hän olisikin jonkin aikaa lastassa tai valjaissa.