Mutualismi on symbioottinen vuorovaikutussuhde
Mutualismi on sympioottinen vuorovaikutussuhde kahden eri lajin (yksilöiden) välillä, josta molemmat osapuolet hyötyvät. Mutualismissa molemmat lajit esim. tuottavat enemmän jälkeläisiä tai kasvavat paremmin lajien yhteistoiminnan vuoksi.
Hyvä esimerkki mutualismista luonnossa on typpeä sitovat Rhizobium -sukuun kuuluvat bakteerit hernekasvien juurissa. Bakteerit, jotka elävät kasvien juurien nystyröissä, toimittavat kasveille kaiken kasvien tarvitseman typen. Hernekasvit toimittavat puolestaan typensitojabakteereille orgaanisia molekyylejä.
Mykoritsat eli sienijuuret ovat myös mutualisminen vuorovaikutussuhde. Mykoritsat koostuvat kasvin juuresta ja sen kanssa elävästä sienirihmastosta. Yli 90% kaikista kasvisuvuista elää symbioosissa mykoritsan kanssa. Sienirihmastot imevät maaperästä ravinteita, erityisesti fosforia ja toimittavat näitä kasvien juuriin. Sienirihmasto helpottaa myös kasvien vedenottoa. Juuret puolestaan antavat sienirihmastoille fotosynteesissä valmistamiansa hiilihydraatteja. Kasvit kasvavat paljon voimakkaammin sekä kestävät paremmin ympäristön aiheuttamia stressitekijöitä sienirihmaston vaikutuksesta.
Huomattava esimerkki mutualismista tapahtuu Etelä- ja Keski Amerikassa muurahaisten tai ampiaisten ja kukkivien köynnösten välillä. Värikkäitä punaisia kukkia tuottavat köynnöskasvit pölytetään yleensä kolibrilinnun avulla. Eräät hyönteiset yrittävät kuitenkin varastaa kasvien kukista mettä ilman pölyttämistä. Tietyt muurahaiset tai ampiaiset vartioivat näitä köynnöskasvien kukintoja ja hyökkäävät varastavia hyönteisiä kohtaan. Palkinnoksi ne saavat kasvien tuottamaa nektaria.