Mitä on virtsan karkailu?
Suomessa 20 % 22–55 –vuotiaista naisista kärsii virtsankarkailusta. Sitä pidetään usein häpeällisenä asiana, eikä sitä useinkaan oteta esille lääkärin kanssa. Virtsankarkailu saattaa aiheuttaa ongelmia jokapäiväisten asioiden hoitamisessa ja pahimmillaan se voi johtaa jopa sosiaalisen aktiivisuuden vähenemiseen ja eristäytymiseen.
Mistä virtsankarkailu johtuu?
Virtsankarkailua eli virtsakontinenssia on kolmenlaista tyyppiä:
Pakkovirtsankarkailu johtuu tahattomasta virtsarakon supistumisesta, mikä aiheuttaa voimakkaan ja äkillisen virtsaamistarpeen. Usein tämä tapahtuu niin äkillisesti, ettei nainen ehdi vessaan ja virtsaa housuihinsa. Tähän ongelmaan on lääkehoitoa.
Ponnistusvirtsankarkailun syynä on virtsaputken sulkijamekanismin pettäminen ja siitä johtuva virtsankarkailu ponnistuksen yhteydessä, kuten yskimisen, nostamisen, hyppimisen, tms. yhteydessä.
Sekamuotoisena tyyppinä esiintyessään molempien edellä mainittujen oireita ilmenee.
Mitä ongelmia tästä seuraa?
Ponnistuksesta johtuva virtsankarkailu ei ole toki hengenvaarallista, mutta se voi aiheuttaa monia epämiellyttäviä hetkiä ja haitata naisen jokapäiväistä elämää. Nainen pelkää yskiä tai aivastaa, virtsankarkailun pelätään pahenevan ikääntymisen myötä, nainen pelkää muiden huomaavan virtsan hajun, pelätään noloja tilanteita, virtsankarkailu saattaa rajoittaa seksielämää, vaatevalinnoissa on ajateltava vaippojen käyttöä.
On piinallista olla huolissaan normaaleista toiminnoista, kuten aivastamisesta kylässä. Liikuntaa harjoittava nainen saattaa jättää harrastuksensa, koska ponnistus aiheuttaa virtsaamisen karkaamisen housuun. Pelko saattaa johtaa naisen pysymiseen kotona, jollei ole varma pääseekö nopeasti vessaan aina tarvittaessa. Virtsakarkailu aiheuttaa siis paljon ongelmia, mutta turhaan, sillä apua löytyy ja nainen voi elää täysipainoista elämää.
Hoito
Ponnistusvirtsankarkailua voidaan hoitaa pienellä paikallispuudutuksella tehtävällä leikkauksella, ellei fysioterapia auta. Leikkaushoidolla 80 % naisista tulee kuivaksi. Lisätietoja leikkaushoidosta saa lääkäriltä. Tehokasta apua voi saada myös lääkehoidolla. Lääkehoito on helppo toteuttaa ja se tukee hyvin fysioterapiaharjoituksia. Lääkehoidolla voi pysyä täysin kuivana niin kauan kuin lääkettä nauttii. Lisätietoja saa gynekologilta.
Fysioterapia on ensisijainen hoitomuoto virtsankarkailulle. Ohjattu lantionpohjan lihasten harjoittelu on tehokasta ja mielekästä. Hyvässä ohjauksessa oppii hyvän ja monipuolisen harjoittelun. Lopulta nainen osaa omatoimisesti ylläpitää saavuttamaansa toimintakykyä. Oikea liike on lihassupistus. On oivallettava supistuksen ajoituksen merkitys suhteessa ponnistukseen. Supistuksen ennakoivaa ajoitusta sovelletaan mahdollisimman useaan ja erilaiseen päivän ponnistukseen. Kun toistaa riittävän usein tahdonalaista supistusta, siitä alkaa vähitellen tulla refleksinomaista. Tietoa fysioterapeuteista ja heidän toimipaikoistaan saa esimerkiksi osoitteesta www.kontinenssafysioterapia.net