Uuspietismi eli viides herätysliike
Mikä on viides herätysliike?
Suomalaiset herätysliikkeet ovat pari sataa vuotta vanhoja, lukuun ottamatta ns. uuspietismiä eli viidettä herätysliikettä, joka on syntynyt 1900-luvulla. Tämänkin liikkeen juuret ovat vanhemmissa herätysliikkeissä, mutta myös amerikkalaisessa ja englantilaisessa evankelioimisliikkeessä. Suomessa jälkimmäiset alkoivat saada jalansijaa rovasti Urho Muroman (1890-1966) 1920- ja 30-lukujen evankelioimistyön myötä.
Suomen Raamattuopisto perustettiin vuonna 1945, ja sen myötä Muroman ja uuspietistien toiminta järjestäytyi. Lisää näkyvyyttä liike sai 1960-luvulla yhteiskunnan murroksissa, kun perinteiset liikkeet ja kirkon toiminta eivät enää riittäneet kaikille ihmisille. Hyvinkin erilaiset herätyskristilliset ryhmät toimivat ns. kansanlähetyksen piirissä, ja mm. opiskelijatoiminta oli vilkasta.
Uuspietismille onkin tyypillistä, että se ei ole liikkeenä erityisen yhtenäinen, mikä on aiheuttanut myös hajaannusta sen keskuudessa. Tiukkaa opillisuutta on vältetty, sen sijaan on painotettu kulttuurin eri muotoja. Seurat, kurssi- ja kustannustoiminta ovat herätysliikkeiden perinteisiä toimintamuotoja; viidennen herätysliikkeen piiriin kuuluu myös esim. gospel-yhtye Pro Fide.