Lapset koulun kynnyksellä

Miten lapsen kouluun meno onnistuu?

Ulkomailla olevat suomalaisperheet, johin kuuluu kouluikään ehtineitä lapsia, joutuvat järjestelemään todennäköisesti ulkomailla ollessaan lastensa koulunkäyntiasiat, jotta lapsi pysyy ikätovereidensa vauhdissa mukana ja pääsee kotimaahan paluun myötä siirtymään suomaalsieen kouluun samalle tasolle ikäistensä kanssa.

On selvää, että perheen on otettava koulun vaatimat rajoitukset huomioon lapsen tullessa kouluikään. Matkustelu ja siirtyminen maasta toiseen on suhteellisen helppoa, kun mukana seuraa alle kouluikäisiä lapsia, mutta kouluiässä lähteminen paikasta toiseen tulee suorastaan mahdottomaksi, koska koulunkäynnillä on omat aikataulunsa ja koulun valintakin edellyttää aina tiettyjä järjestelyjä vanhemmilta.

Erilaisia kouluja ja opinahjoja

Uudessa maassa vieraassa ympäristössä koulun löytäminenkään ei ole aina niin yksinkertaista. Toisaalta, jos perhe on vasta saapunut uuteen maahan ja lapsi on kokonaan kielitaidoton uudessa ympäristössä, ei voi olettaa, että lapsi menisi suoraan ikätovereidensa joukkoon, vaan hänen on saatava ensin kielestä kiinni. Joissakin maissa, missä on paljon maahanmuuttajia, kouluissakin on niin sanottuja esikoululuokkia, joilla ollessaan lapsi opiskelee kielen alkeet ja siirtyy sen jälkeen normaaliin opetukseen ja koululuokalle.

Kansainväliset koulut

On paljon ulkosuomalaisia perheitä, jotka laittavat lapsensa niin sanottuihin kansainvälisiin kouluihin. Nämä ovat yksityisiä kouluja, joita ei luonollisestikaan ole kaikkialla, kenties vain suuremmissa kaupungeissa ja niihin päästessäänkin koulukustannukset voivat mudostua varsin mittaviksi. Kansainvälisessä koulussa opetusta annetaan usein hyvinkin monilla kielillä ja jo niemensä mukaisesti koulun oppilaaat tulevat hyvin monikulttuurisista ja erilaisista perheistä kautta maailman.

Kotiperuskoulu

Ulkosuomalaisille lapsille on olemassa myös niin sanottu kotiperuskoulu, jonka kautta voi opiskella peruskoulun kaikki aineita missä päin maailmaa tahansa. Kotiperuskoulussa opetus tapahtuu omalla äidinkielellä eli suomeksi.

Kotiperuskoulutoiminta on Kansanvalistusseuran etäopiston organisoimaa ja sen toimintaa avustaa opetusministeriö. Kotiperuskoulua käy tällä hetkellä noin 500 oppilasta eri puolilla maailmaa, ja he asuvat kaikkiaan 70 eri maassa. Kotiperuskoulu toimii verkkoympäristössä eli tietokoneen ja Intenetin kautta tapahtuva opetus tuo koulun vaivattomasti jokaista lähelle maantieteellisistä etäisyyksistä riippumatta.

Suomi-koulut

Maailmalla on myös lukuisia niin sanottuja Suomi-kouluja hyvin monessa maassa. Nämä ovat kouluja, joissa on toimintaa tavallisesti yhtenä päivänä viikossa. Opettajat ovat suomalaisia ja oppilaita on hyvin laajasta ikäryhmästä, eli noin 3-vuotiaista 12-vuotiaisiin oppilaisiin saakka. Suomi-koulut palvelevat hyvin usein monikulttuuristen maailmalla olevien perheiden lapsia, jolloin oletettavasti lapsi puhuu useampaa vierasta kieltä ja yksi kielistä on nimenomaan suomen kieli. Suomi-koulujen tarkoituksena on erityisesti vahvistaa suomen kielen osaamista ja muutenkin aktivoida suomea eri alueilla. Suomi-kouluihin ovat tervetulleita toki myös täysin suomalaisten perheiden lapset, jotka oleskelevat ulkomailla. Pienemmillä oppilailla koulutoiminta on enemmän kerhomaista ja isompien kohdalla koulumaista.

Jokaiselle jotakin koulujen kirjossa

Koulumaailma on siis varsin värikäs maailmalla oleville suomalaislapsille ja jokaiselle löytynee varmasti sopiva opinahjo. Usein asioita yhdistelemällä vanhemmat saavat kursituksi kokoon varsin kattavan paketin lapsen koulunkäynnin turvaamiseksi. Pääasiahan on, ettei lapsen koulunkäynti kärsi, vaikka maailmalla mennäänkin suuntaan tai toiseen.