Vieras kieli
Kuinka tutustua uuteen kieleen?
Kielitaidon suuri merkitys
Kun suomalainen perhe asettuu asumaan johonkin toiseen maahan kotimaan rajojen ulkopuolelle, on selvää, että ensimmäisten asioiden joukossa kielitaidon merkitys korostuu vahvasti. Suomen kielellä ei arki kodin ulkopuolella sujukaan aivan vaivattomasti, jos mennään maailman toreille ja turuille elämään. Kielestä on näin ollen saatava ote tavalla tai toisella.
Kielenopiskelun monta vaihtoehtoa hyvissä ajoin
Joskus ulkomaille suuntaava perhe suunnittelee maailmalle muuttoaan varsin pitkään. Jos suunnitelmat ovat selvillä hyvissä ajoin, kannattaa kohdemaan kieli ottaa haltuun jo ennen lähtöä, jos se vain on mahdollista. Työnväen- ja kansalaisopistojen kurssitarjonnasta saattaa hyvinkin löytyä omia tarpeita vastaava kurssi, joka avaa kielen kantoja jo varsin pitkälle. Matkallekin on mukavampi suunnata, kun on viemisinä jo ainakin auttava arkipäivän sanavarasto, jolla tulee kohtalaisesti uudessa maassa toimeen. Vieraan kielen itseopiskelu on viime kädessä mahdollista kaikille paikkakunnasta riippumatta ja hyvin suositeltavaa. Perheen lapset sujahtanevat uuden kielen saloihin jo varmasti varsin pian vieraallakin maalla, kunhan saavat kosketuksen uudenlaiseen ympäristöön ja ystävystyvät paikallisten lasten kanssa. Näin lapsi saattaa ammentaa kielliset kykynsä melkeinpä tyhjästä.
Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista tutustuttaa lapsi kohdemaan kieleen jo kotimaassa. Jos kotimaassa sattuu toimimaan kielikylpypäiväkoti tai –ryhmä, jossa toimitaan juuri perheen tulevan kohdemaan kielellä, mikäpä estää ”kielikylvettämästä” lasta jo ennen matkalle lähtöä. Ainakaan siitä ei ole mitään haittaa.
Kielen opiskeleminen perillä kohdemaassa
Jos ulkomaille lähtö on tapahtunut nopeassa aikataulussa eikä aikaa suunnitelmille saati millekään kielitaidon pohjustamisille ole ollut, kielkitaitoa voi alkaa kohentamaan sitten perillä uudessa maassa. Vaikka television, radion ja lehdistön seuraaminen voisikin alkuunsa käydä melkeinpä työstä, kannaattaa silti totutella kuuntelemaan ympäristössä käytettyä kieltä niin pian kuin mahdollista. Missäs muualla totuttelu kävisikään helpommin kuin juuri omalla kotisohvalla. Kielen rytmiin sisälle pääseminen ja painojen omaksuminen käyvät helpommin, kun oppii ensin kuuntelemaan vieraskielistä puhetta. Monissa maissa toimii hyvin työväen- ja kansalaisopistojen kaltaisia opistoja, joissa opetetaan maan kieltä vierasmaalaisille. Kannattaa ottaa asioista selvää maahan tullessa ja hakeutua kieliopintojen piiriin mahdollisuuksien mukaan. Jos perhe asuu paikkakunnalla, missä ei opsitoja saati kurssitarjontaa ylipäätään ole tai menemisille ei muutenkaan jää aikaa tai ole mahdollisuuksia, kannattaa ottaa oppikirja omaan käteen ja ryhtyä aukomaan kielen saloja omin päin. Internet on niin ikään mahdollisuuksien portti kielten opiskelemisessa.
Kielitaito avaa arjen kaikki ovet
Ulkosuomalaisen arki avautuu aina monivärisempänä, kun vieras kieli saadaan valjastettua arjen avuksi ja näin myös työntyminen kielen myötä uuteen kulttuuriin tuo maahanmuuttajat lähemmäs paikallista väestöä. Tämä puolestaan laajentaa kontakteja uudessa asuinmaassa, ja kukapa ei saisi iloa uusista ystävistä vanhojen ystävien jäätyä tuhansien kilometrien päähän.