Suomi-koulut

Mitä ovat Suomi-koulut?

Suomi-koulut ovat nimensä mukaisesti suomen kieltä ja kulttuuria edistäviä opinahjoja ympäri maailmaa. Niiden avulla pidetään yllä ulkosuomalaisten lasten suomen kielen valmiuksia ja kannustetaan suomen kielen käyttöön vieraallakin maaperällä.

Maailmalla on myös paljon ulkosuomalaisia, jotka ovat pysyvästi poissa Suomesta ja käyttävät päivittäin aivan muita kieliä kuin suomea, mutta suomen kielen taidon ylläpito on kuitenkin hyvin tärkeää, jotta suhteet Suomessa asuviin sukulaisiin ja tuttaviin saadaan säilymään. Tämä on lastenkin kannalta siis oleellisen tärkeää. Oleskelipa perhe ulkomailla sitten kuinka kauan tai vähän aikaa hyvänsä, Suomi-koulut ovat varteenotettava vaihtoehto kaikille suomalaislapsille maailman kylissä.

Millaisia Suomi-koulut ovat ja millaista on koulun oppilaskunta?

Tällä hetkellä maailmalla toimii Suomi-kouluja 32 maassa ja toimipisteitä on kaikkiaan 138. Vuoden 2004 laskelmien valossa Suomi-kouluissa oli oppilaita yhteensä 3300. Suurin osa Suomi-koulujen toimipisteistä sijaitsee Yhdysvalloissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. Koulut saavat avustusta Suomen opetusministeriöltä harkinnanvaraisesti. Kouluilla on pieni lukukausimaksu, jotta kustannuksia saadaan katettua edes osittain. Opetusministeriön taholta myönnetty avustus menee tavallisesti opettajien palkkaamiseen ja muihin koulun ylläpidon kustannuksiin.

Suomi-kouluissa oppilaat ovat tavallisesti 3-vuotiaista 18-vuotiaisiin. Kaikissa kouluryhmissä on vähintään 6 oppilasta. Toiminta kouluissa on oppilaiden iästä riippuen joko askartelu- ja leikkipohjaista tai sitten hyvin koulumaista. Kaiken toiminnan tavoitteena on joka tapauksessa opettaa suomea vieraana kielenä – osalle ulkosuomalaisia lapsia suomi saattaa olla enemmän vieraan kielen asemassa – tai suomea sitä äidinkielenään puhuville. Koulujen ylläpidosta huolehditaan tavallisesti erilaisten vanhempainyhdistysten toimesta tai kirkollisten yhdistysten avulla. Joskus myös paikallinen Suomi-seura saattaa olla toiminnasta vastaavana tahona.

Suomi-koulujen yhteystietoja kannattaa kysyä esimerkiksi kohdemaassa toimivasta Suomi-seurasta, jonka taholla on tiedot varmasti ajantasalla.