Helpotusta arjen kiireeseen
Mitä hyviä ja huonoja puolia?
Kodinkoneet tuovat helpotusta monen kiireisen arkeen ja luxusta mukavuudenhaluisille. Eivät entisajan leipurit osanneet toivoa sähköuuneja, eivätkä pyykkärit pesukoneita. Moni iäkkämpi muistelee kaiholla lapsuuskodin tai mummolan öljylampun kajoa ja puuhellalla keitetyn kahvin tuoksua.
Nykyihmiset ovat tottuneet koneisiin, on totuttu siihen, että koko ajan koneet ja laitteet kehittyvät monipuolisemmiksi. Enää harva rikkaamman maan asukas tuntee epäluuloa tai pelkoa koneita kohtaan. Köyhemmissä maissa asia on toisin; ihmiset tekevät työtä edelleen ilman sähkölaitteiden apua, säilövät ruokansa ilman jääkaappia, eivät kuuntele uutislähetyksiä radiosta jne. Näissä maissa osataan vielä nauttia elämästä ilman sähköä; kuinka moni hyvinvointiyhteiskunnassa elävä viettäisi syksyn koleaa iltaa nuotion loimussa laulaen ja soittaen ; ei televisiota, tietokonetta tai mikroaaltouunia. Moni taito häviää koneistumisen myötä. Etenkin kädentaitoa tarvitaan huomattavasti vähemmän arjen askareissa. Esim. ompelu- ym. koneella voi tehdä sen, mikä ennen tehtiin käsin. Myös erilaiset harrastusmahdollisuudet ovat kokeneet mullistuksia koneiden tulon myötä. Toisaalta kodinkoneiden ansiosta jää enemmän aikaa muuhun, kuin kotitöihin, mutta toisaalta koneiden ja laitteiden myötä usein sosiaalinen kanssakäyminen perheen kesken vähenee. Enää ei kokoonnuta tekemään nk. puhdetöitä, tietokonepelit vievät pelaajan huomion, elokuvaan keskittyvä ei ole hyvää keskusteluseuraa jne. Elektroniikka tuo niin hyviä, kuin negatiivisiakin vaikutuksia ihmisten elämään. Monien perheiden yhteiset ruokailuhetketkin saattavat karsiutua ruoanlaiton helppouden myötä. Lapset osaavat esim. lämmittää ateriansa mikroaaltouunilla, paahtaa leipänsä paahtimella; aterioiden valmistukseen ei tarvitse välttämättä uhrata niin paljon aikaa kuin ennen ja ruokailuhetkien arvostus on monissa kodeissa laskenut. Mikä olisi sen parempi koko perheen yhteinen kuulumisten vaihtohetki, kuin kiireetön lounas-aika.
Kovin erilaisia ovat kodit kehitys- ja hyvinvointivaltioita verrattaessa. Siinä missä savimajan nurkassa on pieni keittopaikka tulipesineen ja keittolevyineen; tiilisessä omakotitalossa vakiovarusteena on sähköhella.