Leipäkoneen hyödyt
Meillekö leipäkone?
Leipäkone on yksi keittiön kodinkoneista, joka eli suosionsa huippukautta 1990-luvun alussa ja unohtui useissa talouksissa sittemmin pölyttymään keittiökaapin nurkkaan. Monessa kodissa tuo leipurin apuri on kuitenkin edelleen kovassa käytössä, sillä sen hyödyt ovat vertaansa vailla ja leipäkoneita on edelleen saatavilla kodinkoneliikkeissä. Koneiden hinnat vaihtelevat mallista riippuen 40 euron molemmin puolin, mutta ajan mittaan kone maksaa kyllä itsensä takaisin, sillä kotona tehty leipä on erittäin edullista valmiina ostettuun verrattuna.
Leipäkoneen käyttäminen on yksinkertaista: koneeseen mitataan leipäainekset ja kone sekoittaa taikinan, paistaa leivän ja ilmoittaa kun se on valmis. Koska koneessa on ajastin, on se oiva apu kiireiselle leipurille tai vaikka sille, joka haluaa paistaa leipänsä yöllä ja herätä aamulla herkulliseen tuoksuun. Kone kuluttaa sähköä vain 0,3 kWh yhtä leipää paistaessaan, joten mikään energiasyöppö se ei ole. Koneen etuihin kuuluu vielä se, että sen voi ohjelmoida pelkästään sekoittamaan ja vaivaamaan leipä- pulla- tai pizzataikinaa, jonka kokki voi itse sitten halutessaan leipoa valmiiksi. Leipäkoneen ohjeiden variointi on sekä mahdollisuus että ansa: koneella voi valmistaa juuri niin vähärasvaista, gluteiinitonta tai laktoositonta leipää kuin haluaa, mutta ohjeiden tulee noudattaa ja mittasuhteiden kanssa tulee olla tarkkana, jotta leipä onnistuu varmasti. Leipätaikinan vaihtelu kannattaa kuitenkin, sillä samaan leipään kyllästyy helposti ja sen seurauksena saattaa olla, että leipäkone joutuu aiheettomasti kaapin nurkkaan. Monella koneella onnistuu myös hapanleivän valmistus, joten tällöin leipäkone palvelee käyttäjäänsä yhtä hyvin kuin lähikaupan leipätiski.