Sähköä säästävä ruuanlaitto
Kuinka energiaa säästyy ruuanlaiton aikana?
Ruokaa laitettaessa on syytä toimia sähköä säästävästi, sillä tavallinen liesi uuneineen on yksi kodin suurimmista energiankuluttajista. Liedelle keitettäessä sähköä säästää kullekin kattilalle sopivankokoisen levyn valinta ja kannen käyttö kattilan päällä: liian iso levy voi viedä jopa useita kymmeniä prosentteja enemmän sähköä. Ruuan kuumentaminen kannattaa aloittaa täydellä teholla ja laskea tehoa portaittain ruuan kypsymisen aikana; taloudellista lieden käyttöä on myös jälkilämmön hyödyntäminen.
Uunin kuumentaminen on syytä ajoittaa sopivaan kohtaan ruuanvalmistusvaihetta, sillä tyhjillään oleva kuuma uuni vie turhaan sähköä. Uunin lämpenemistä ei myöskään tarvitse odottaa tiettyyn astelukemaan asti, vaan esimerkiksi kohoavat hiivataikinaleivonnaiset voi laittaa vielä lämpenemässä olevaan uuniin. Uuniin kannattaa laittaa niin paljon ruokia kerralla kuin sinne kerralla mahtuu: esimerkiksi pullapelti on hyvä täyttää niin tiiviiksi kuin se kohoamisen kannalta on mahdollista. Uunin jälkilämpö haihtuu hitaasti, joten uunista voi katkaista virran vaikka ruoka ei olisikaan vielä aivan valmista. Tätä ominaisuutta kannattaa käyttää hyväkseen etenkin ruokaa haudutettaessa.