Miten hengitetään oikein palleahengityksellä?
Hengittämistä ei juurikaan tarvitse erikseen ajatella, mutta tietoinen hengittäminen voi sekä tuoda apua stressiin että parantaa liikuntasuoritusta. Ei ole mukavaa eikä liioin kannattavaa, jos juostessa täytyy haukkoa henkeä. Voimaharjoittelussakaan hengen pidättäminen ei ole hyvä asia.
Vatsahengitys eli palleahengitys on hyvinvoinnin kannalta paras tapa hengittää. Vatsahengityksessä käytetään hyväksi vatsalihaksia ja palleaa, jolloin vatsa kohoaa ja laskee hengitysliikkeiden tahdissa. Pinnallisessa rintahengityksessä kylkiluut kohoavat ja rintakehä laajenee, mikä kuormittaa helposti liikaa niskan ja kaulan lihaksia. Pinnallinen hengittäminen viestii myös elimistölle vaarasta, jolloin stressaannumme. Nykyajan muoti edesauttaa vääränlaista hengittämistä: se suosii pientä vyötäröä ja litteää vatsaa. Tiukat vaatteetkin voivat siis estää terveellisen palleahengityksen.
Vääränlainen hengittäminen saattaa aiheuttaa stressin lisäksi muun muassa väsymystä, rytmihäiriöitä, migreeniä ja lihassärkyä.
Testaa, hengitätkö oikein
On olemassa helppoja keinoja testata, hengittääkö oikein. Selällä maatessaan voi asettaa kirjan vatsan päälle. Palleahengityksessä kirja nousee vatsan päällä sisäänhengityksen aikana ja vastaavasti laskee uloshengityksen aikana. Pallean päälle voi asettaa myös käden varmistaakseen, että vatsa nousee ja laskee hengitysliikkeiden tahdissa.Syvää hengitystä kannattaa harjoitella säännöllisesti, sillä ennen pitkää se alkaa automatisoitua ja sen suomista hyödyistä tulee riippuvaiseksi. Palleahengityksen voi oppia myös esimerkiksi joogan avulla.