Mikä oli orjien asema viikinkiyhteisössä
Viikinkiyhteisö oli orjayhteiskunta. Orjia hankittiin ostamalla tai vangitsemalla. Orjaksi joutuminen saattoi olla myös rangaistus jostakin rikoksesta. Myös viikinkiretkillä hankittiin orjia joko omaan käyttöön tai myytäviksi. Ihmiskauppa oli yksi osa viikinkien kaupankäyntiä. Joskus viikingit vaativat vangituistaan lunnaita omaisilta tai lähetystyötä harjoittavalta kirkolta. Kirkko ei hyväksynyt, että kristittyjä oli pakanoiden eli viikinkien orjina ja tämä johti siihen, että hurskaat ihmiset lunastivat kristittyjä vankeja vapaaksi. Orjat olivat köyhiä, heillä ei ollut poliittista eikä taloudellista vaikutusvaltaa. Heistä ei ole jäänyt paljoa arkeologisia todisteita, mutta se tiedetään, että heitä oli ja todennäköisesti paljon.
Orjan asema
Orjien hyväksikäytöstä säätelivät jonkinlaiset määräykset. Orjat muodostivat osan työvoimasta. He työskentelivät talossa ja vainiolla. Naisorjien asema saattoi olla hyvinkin huono, naisorjalla oli vaara joutua seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Toisaalta ylhäistä syntyperää olevalla naisorjalla saattoi olla hyvät oltavat. Samoin kohtelu oli parempaa myös taitavilla ammattimiehillä ja vanhoilla uskollisilla kotiorjilla.
Orja oli orja kuolemassakin
Viikinkiaikaisten kaksoishautojen perusteella on päätelty, että joskus orja seurasi omistajaansa myös kuolemaan. Haudassa saattaa olla nainen ja miespuolinen orja tai päinvastoin ja joskus myös kaksi naista tai kaksi miestä. Näistä haudatuista toinen on kuollut aina väkivaltaisesti ja hautatavarat ovat vain toisen vainajan mukana.
Vapautuminen
Joskus orjia vapautettiin joko ostamalla tai joskus omistaja saattoi vapauttaa orjan. Orja saattoi ostaa vapautensa myös työllä. Orjan lapsi oli myös orja ja todennäköisesti kesti kauan ennen kuin orjasukuun kuulunut sai yhteisössään täysin vapaan ihmisen aseman. Siksi onkin arveltu, että siirtolaisiksi lähteneiden joukossa olisi ollut myös entisiä orjia.