Pätkätyöt
Työttömyys voi joskus olla sataprosenttista, eikä töitä ole ollenkaan. Toisinaan työttömyys taas on vain osa-aikaista. Lyhyiden työsuhteiden yleistyttyä on tavallista, että työttömänä ollessaan sattuu saamaan yhden tai useamman lyhyen työrupeaman, niin sanotun pätkätyön. Pätkätöitä on luonnollisesti tarjolla enemmän kuin vakipaikkoja, sillä paikkoja vapautuu jatkuvasti entisten työsuhteiden päättyessä.
Pätkätöiden vastaanottaminen aiheuttaa työttömälle joitakin arkipäivän hankaluuksia, mutta Kelan työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen ja osa-aikatyön yhteen sovittaminen on kuitenkin kohtalaisen helppoa. On siis mahdollista työskennellä välillä, jopa kokopäiväisesti, ja silti saada työttömyyteensä tukea yhteiskunnalta. Soviteltu työmarkkinatuki tai työttömyyspäiväraha on osoitus järjestelmän joustavuudesta, vaikka usein kuullaankin huomautuksia byrokratian ja korvausmenettelyjen jäykkyydestä.
Lyhyiden työsuhteiden suosimisessa on silti ainakin yksi selkeästi huono puoli. Määräaikaiset työsuhteet eivät kartuta eläkettä, kuten vakituiset tai muuten vain pidemmät työsuhteet. Toisaalta on parempi olla töissä edes välillä ja tienata edes pientä eläkettä, puhumattakaan välittömästä palkasta. Pätkätöiden etuna on se, että koska niitä on enemmän tarjolla, voi niiden avulla pitää yllä jonkinlaista kontaktia työelämään ja arkeen. Lisäksi pätkätöiden kautta voi pitää yllä ammattitaitoaan samalla, kun etsii pidempiaikaista työpaikkaa.
Tavallisen palkkatyötä silloin tällöin tekevän työttömän arkeen pätkätyöt eivät aiheuta muutoksia, jos työsuhteet pysyvät alle kaksiviikkoisina. Tällöin uutta hakemusta työttömyysturvan saamiseksi ei tarvitse tehdä. Asetelma on toinen, jos työtön on toiminut itsenäisenä yrittäjänä, esimerkiksi toimittajan työssä. Työttömyysturvan kannalta hän on silloin yrittäjä, ja jos yritystoimintaa on vähänkin, menettää hän oikeuden työttömyysturvaan. Tämä on kohta, johon odotetaan innokkaasti parannusta, edesauttaahan edes jonkinlainen aktiivisuus työelämässä työnsaantimahdollisuuksia enemmän kuin pelkkä joutenolo.