Työvoimakoulutus
Jos olet työtön tai työttömyysuhan alla ja yli 20-vuotias, kannattaa harkita työvoimakoulutusta. Se on työhallinnon rahoittamaa koulutusta, eikä maksa opiskelijalle mitään. Koulutukset vastaavat yleensä sisältönsä puolesta muuta aikuiskoulutusta, ja niiden tavoitteena on parantaa työn saamisen mahdollisuuksia.
Koulutusta järjestävät ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset, ammatilliset oppilaitokset, korkeakoulut sekä yksityiset tahot, ja niihin haetaan työvoimatoimiston kautta. Työvoimatoimisto valitsee opiskelijat, ja yleensä noin puolet hakeneista pääsee mukaan. Työttömyysturva on voimassa työvoimakoulutuksen aikana joko työmarkkinatuen tai koulutustuen muodossa. Työvoimakoulutukseen haetaan joko sähköisesti tai paperilomakkeella, ja tietoa koulutuksista on saatavilla eri kanavista, kuten Internetistä, työvoimatoimistoista, sanomalehdistä sekä teksti-tv:stä. Koulutusvaihtoehtoja kannattaa tutkia myös oman ammattialan ja kotiseudun ulkopuolelta.
Hakulomaketta täyttäessään on tärkeää perustella hakemistaan hyvin, sillä motivaatiolla on suuri merkitys opiskelijoita valittaessa. Työvoimatoimistoon voi myös tehdä ehdotuksen koulutuspaikan hankkimisesta yksittäisenä koulutuspaikkana, jos toivotunlaista koulutusta ei löydy tarjonnasta. Kullakin koulutuksella on alasta riippuen erilaiset pääsyvaatimukset, ja joskus ne liittyvät elämäntilanteeseen, kuten ikäryhmään tai työttömyyden kestoon.
Ikääntyville järjestetään omia räätälöityjä ryhmiä, ja pitkäaikaistyöttömiä varten on omia koulutuksiaan. Työvoimakoulutus on kehitetty tarpeeseen, jonka on synnyttänyt ilmeinen tieto siitä, että koulutus parantaa työnsaamismahdollisuuksia. Työvoimatoimiston asiakkaissa on paljon sellaisia, jotka tarvitsevat työtä saadakseen vain hieman päivitystä esimerkiksi tietokoneen käsittelytaitoihin, kielitaitoon tai asiakaspalvelutaitoihin. Suosittuja koulutuksia ovat ravintola-alan passit - hygieniapassi ja anniskelupassi - joita edellytetään monissa alan työpaikoissa, sekä erilaiset atk-ajokortit, joiden avulla työnhakijan on helppo todistaa tietokoneenkäyttötaitojensa taso. Maahanmuuttajille tarjotaan paljon kielikursseja, käytännön selviämistaitojen opetusta vieraasta kulttuurista saavuttaessa sekä sopeutumisvalmennusta. Yrittäjyyteen ohjaavaa koulutusta on tarjolla niille, jotka kaipaavat tukea yrittäjäksi ryhtymisessä ja opetusta siihen liittyvissä moninaisissa kysymysissä.