Millainen antioksidantti seleeni on?
- Seleenin päivittäinen saantisuositus on 40 &956;g. Parhaita seleenin lähteitä ovat viljatuotteet, pähkinät, kasvikset, meren antimet ja eläinkunnantuotteet. Seleeniyhdisteet ovat helposti haihtuvia. Liiallinen keittäminen, kuumuus ja jalostus voivat vähentää ravinnon seleenipitoisuutta. Esimerkiksi Suomessa seleenin riittävä saanti voi olla ongelma maaperämme alhaisen seleenipitoisuuden vuoksi. 80-luvun puolivälistä lähtien onkin keinolannoitteisiin lisätty seleeniä. Luomuviljojen käyttäjän kannattaisikin nauttia seleeniä ravintolisänä, sillä luomuviljojen seleeniarvot saattavat olla alhaisemmat, koska luomuviljoihin ei lisätä seleeniä.
Seuraavien sairauksien yhteydessä on havaittu alhaisia seleenitasoja:
- toistuvat tulehdukset
- allergia ja astma
- reumaattiset sairaudet
- sidekudosten sairaudet
- sydän- ja verisuonitaudit
- syöpä
- MS-tauti
- Ihottumat
- Ennenaikainen vanheneminen
- Vakavasta seleenin puutoksesta voi seurata sydänlihasrappeuma (tapauksia ei tosin ole enää nykyään havaittu)
Seleenin hyväksikäyttöä elimistössä parantavat muut antioksidantit, joten seleenin kanssa tulisi saada E-vitamiinia, C-vitamiinia sekä beetakaroteenia.