Mitä B2-vitamiinin puutos aiheuttaa?
B2-vitamiinin puutos ei ole kovin tyypillistä monipuolista sekaruokaa syövillä tai laktovegetaristeilla, sillä yleensä noin puolet vitamiinin saannista koostuu maitotuotteiden B2-vitamiinista. Tiukkaa kasvisruokavaliota nuodattavilla tai maitoa jostain syystä välttävillä voi B2-vitamiinin saanti olla niukkaa ellei ruokavaliota ole koostettu riittävän tarkasti.
B2-vitamiinin tehtävät
B2-vitamiini osallistuu energian tuottamiseen ruoasta, suojaa hiuksia, lääkitsee ihoa ja limakalvoja sekä ehkäisee ennenaikaista vanhenemista suojatessaan soluja hapettumiselta. B2 on myös välttämätön kehon kudosten tuottamisessa ja korjaamisessa erityisesti limakalvoissa. Lisäksi B2-vitamiinia tarvitaan vedyn siirrossa Krebsin syklissä (sitruunahappokierto) ja soluhengityksessä, aminohapporeaktioissa sekä näkömekanismissa.
Riboflaviinin puutosoireita ovat muun muassa seuraavat:
- silmät kutiavat ja vuotavat vettä
- verenvuotoja tai haavoja silmissä
- samennusta sarveiskalvossa, lievää valokauhua (valonarkuutta), harmaakaihia
- tulehduksia nenänpielissä ja sieraimissa
- rasvainen kesiminen neän poimuista ja leuasta
- suupielten haavaumat (tyypillinen silmämääräisesti havaittava merkki)
- rohtuneet huulet
- punottava kieli
- kynnenvieritikut
- hiustenlähtö
- ihon pigmenttimuutoksia pitkäaikaisessa puutoksessa
- hermotuppiaine myeliini surkastuu
- käden tarttumisvoima heikkenee, lihasheikkoutta
- väsymys
- luulosairautta, masennusta tai muita mielenterveysongelmia
- hidastunutta tai pysähtynyttä kasvua
- syntymävikoja luurangossa (todettu rotalla)
- nivelreuma (B2-vitamiinin puutos vaikuttaa taudin syntyyn)
Puutoksen hoito ja ehkäisy
B-vitamiineja voidaan vesiliukoisuutensa vuoksi käyttää melko runsaita määriä, joten annokset puutosoireiden hoidossa tai niiden ehkäisyssä saattavat olla melko runsaita. Ylimääräinen B2-vitamiini poistuu virtsan mukana ja saattaa värjätä sen keltaiseksi (vaaraton ja yleinen ilmiö B-vitamiineja lisäravinteina nautittaessa).
Haittana B2-vitamiinin liikasaannista voi kuitenkin olla muidenkin B-vitamiinien tarpeen lisääntyminen ja vitamiinitasapainon häiriintyminen, sillä B-vitamiinit toimivat yhdessä. B2-vitamiinia tuleekin käyttää yhdessä muiden B-ryhmän vitamiinien kanssa.