Miten vitamiinit säilytetään ruoanlaitossa?
Mitä lyhyempi kypsennysaika, mitä alhaisempi lämpötila ja mitä vähemmän vettä käytät, sitä paremmin vitamiinit säilyvät ruoanlaitossa. Tuoreita raaka-aineita kannattaa hyödyntää, koska ne sisältävät enemmän ravintoaineita.
Vihannekset kannattaa pilkkoa suuriksi paloiksi. Tämä lisää hieman kypsennysaikaa, mutta kookkaammissa paloissa ilman kanssa tekemisiin joutuu pienempi osa vihannesta, eikä vitamiineja näin pääse karkuun hapettumisreaktion myötä. Padat ja kannet kannattaa aina peittää kansilla. Silloin syntyvä höyry pysyy kannen alapuolella ja keittoaikakin lyhenee.
Vitamiineja saat parhaiten, kun syöt paljon raakoja hedelmiä ja vihanneksia tai vaihtoehtoisesti kypsennät niitä vain vähän. Monipuolinen syöminen kannattaa aina. Se takaa paljon tarpeellisia ravintoaineita. Pakastetut tuotteet sisältävät tavallisesti enemmän ravintoaineita kuin toisella tavalla säilytetyt raaka-aineet. Näin pakastetut tuotteet, kuten marjat ja vihannekset, ovat useimmiten kerätty juuri kun ne ovat kypsyneet, jolloin myös niiden ravintoarvo on parhaimmillaan.
On hyvä muistaa, että etenkin A-vitamiini tuhoutuu herkästi korkeissa lämpötiloissa. Vastaavasti B-vitamiinien ollessa vesiliukoisia, ne katoavat helposti huuhtelun, liottamisen ja keittämisen myötä. Vitamiineista herkin on C-vitamiini, joka on vesiliukoinen, mutta myös herkkä lämmölle ja altis tuhoutumaan hapen vaikutuksesta. Vitamiinien säilyttämiseksi vihannekset kannatta kiehauttaa nopeasti mahdollisimman vähällä vesimäärällä. Perunat voi keittää ja syödä kuorineen, ja keitinveden voi halutessaan käyttää kastikkeisiin. C-vitamiinia tuhoutuu myös säilönnässä ja kuivattaessa raaka-aineita. E-vitamiini on rasvaliukoinen ja tuhoutuu tämän vuoksi herkästi paistamisen sekä keittämisen yhteydessä. Ruoka kannattaakin säilyttää ilmatiiviissä astiassa ja valolta suojattuna. Grillaaminen, uunissa paistaminen, nopeasti tapahtuva paistaminen pannulla ja mikroaaltouunissa kypsentäminen ovat parhaimpia tapoja säilyttää ruokien vitamiinit.