Paljonko ruoka-ainetta ruokailijaa kohti?
Ateriasuunnittelun yhteen osa-alueeseen kuuluu elintarvikkeiden määrän laskeminen ruokailijaa kohti. Annosmäärää laskettaessa kannattaa ottaa huomioon useita seikkoja. Tarjottaessa usean ruokalajin ateria, valitaan yhtä ruokailijaa ja ruokalajia kohti vähemmän raaka-ainetta kuin normaalisti. Nuoret syövät enemmän kuin ikääntyneet ja kesäaikana suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon, että juomaa kuluu enemmän, kuin kylmällä talvisella ilmalla. Pääsääntönä kannattaa pitää, että valitsee tarjottavaa hiukan liikaa, kuin liian vähän.
Ruoka-ainemäärät laskettuna 4:lle hengelle
Kypsentämättömät ruoka-aineet- Perkaamaton, kypsentämätön kala 1000 g
- Perattu, kypsentämätön kala 800 g
- Fileoitu kypsentämätön kala 600 g
- Luuton liha 500 g
- Luinen liha 600 g
- Jauheliha 400 g
- Kana ja kalkkuna luineen 1200 g
- Kanan ja kalkkunan liha ilman luita 800 g
- Riisi 200 g
- Pasta 300 g
- Tuoreet marjat 600 g
- Tuoreet hedelmät 700 g
- Savustettu tai suolattu kalafilee 200 g
- Leikkeleet 300 g
- Alkuruokakeitto 8 dl
- Pääruokakeitto 16 dl
- Kypsä broileri ilman luita 300 g
- Keitetyt vihannekset 300 g
- Peruna keitetty 800 g
- Ranskanperuna 600 g
- Perunamuusi 800 g
- Juustot tarjottimella 400 g
- Kastikkeet 3 dl
- Muhennokset 4 dl
- Kiisselit 6 dl
- Jäätelö 500 g
- Leipä 160 g
- Juomat 5 dl
- Liha luuton 500 g
- Liha luinen 600 g
- Jauheliha 400 g
- Siipikarjanliha luineen 1000 g