Milloin on tarvetta lisämaidolle?
Varsin moni imettävä äiti on huolissaan siitä, saako hänen lapsensa riittävästi maitoa. Koska rintalapsen juomaa maitomäärää on suorastaan mahdotonta arvioida, moni äiti sortuukin antamaan lapselleen pullosta lisämaitoa varmistaakseen, että lapsi saa riittävästi ravintoa. On kuitenkin ilmeinen tosiasia, että lisämaidon todellinen tarve on hyvin harvinaista. Mikäli lapsi tuntuu jäävän nälkäiseksi jokaisen rinnallaolokerran jälkeen ja hän ilmaisee sen selvästi, on varmasti syytä tarkastella asiaa uudemman kerran. Lisämaidon antaminen rintalapselle ilman mitään näkyvää syytä on kuitenkin varsin turhaa.
Vauva saattaa oikkuilla rinnalla pitkäänkin, jopa useita viikkoja, ennekuin imetys varsinaisesti onnistuu kunnolla. Jos äiti ei pysy sitkeänä pyrkimyksissään, voi koko imettäminen epäonnistua. Onkin siis molempien edun mukaista, että lapsen annetaan oppia imemään rintaa kunnolla ja tottua imemiseen ennen kuin hänelle aletaan työntää pullolla lisämaitoa. Jos lapsi saa hyvin varhain syntymänsä jälkeen pullomaitoa, on vaarana se, että hän tottuu ottamaan maidon vaivattomasti pullosta, eikä tunne edes tarvetta mihinkään muuhun. Moni äiti saattaa olla epävarma siitä, saako lapsi ravintoa ensi päivinään, kun maidontuotanto ei ole vielä edes varsinaisesti käynnistynyt. On kuitenkin todistettu, että useimmat lapset jaksavat hyvin hetkeen, jolloin maito nousee.
Usein lisämaitoa kuitenkin annetaan poikkeuksetta hyvin pienikokoisille vauvoille, jolloin se on myös aiheellista ja lääkärin määräämää. Myöhemmin, kun lapsi on jo kotiutunut ja painonseurannassa tämän jälkeen havaitaan, että lapsen painonkehitys hidastuu radikaalisti, saatetaan lisämaidon antamista pohtia uudemman kerran. Satunnaisesta lisämaidon antamisesta rintalapsen ruokailu ja imetys ei yleensä häiriydy, varsinkin jos maidon antamisessa käytetään lusikkaa tai pientä kuppia, mutta jos lapsi päästään tuttipullottelun makuun, saattaa hyvin alkuun päässyt imetys alkaa takkuilemaan pahastikin. Nämä seikat mielessä pitäen lisämaidon antamista ei tarvitse juurikaan pohdiskella.