Mitä uuden äidin tulee tietää lypsämisestä ja vauvan imemisrytmistä?
Kun vauva alkaa imeä rintaa – tapahtuipa se sitten heti alussa synnytyslaitoksella tai vauvan jo kotiuduttua – imemistahti voi olla hyvinkin tiheä. Kaikki vauvat ovat yksilöitä, eli imemiskerrat vuorokautta kohdenkin voivat vaihdella suuresti. Yksi vauva tuntuu haluavan maidolle tunnin välein ja toinen ottaa huikat vaan joka kolmas tai neljäs tunti. Vauvan tarpeisiin tutustumalla ja niitä seurailemalla jokainen löytää varmasti parhaan rytmin ajan myötä. Jos vauvan imeminen sairaalasta kotiutuessa on edelleen hakusessa, äidin kannattaa jatkaa sairaalassa oppimaansa ”lypsämisaikataulua” ja pitää siitä kiinni edelleen tiukasti maidontuotannon ylläpitämiseksi.
Lypsäminen saattaa hyvinkin tuntua äidistä työläältä – käsipumpulla lypsäessä varsinkin, ja jos lypsäminen jatkuu vieläpä viikkokausia. Saattaahan lypsämiskertoja tulla vuorokautta kohden vaikkapa kymmenkunta, kun äiti pitää lapsensa pullolla ruokkiessaankin hyvin äidinmaidossa kiinni. On olemassa kuitenkin esimerkkitapauksia vauvoista, joiden imemisopinnot ovat kestäneet jopa elämän ensimmäiset kuukaudet ja sitten yllättäen imuttelu onkin lähtenyt käyntiin ja voi sitä riemuvoittoa! Sitkeys palkitaan.
Imetyksen alkutaipaleella äiti joutuu pitämään rintaliiviensä suojissa mahdollisesti niin sanottua maidonkerääjää – kumista suojaa, joka kerää rinnoista ”vuotavan” maidon sillä välin, kun vauva ei ole imemässä. Näin kaikki maito saadaan kätevästi talteen. Kaikilla äideillä maidon vuotaminen rinnoista ei ole niin runsasta, että maidonkerääjästä olisi hyötyä. Maidon tippuminen vähäisissä määrin on joka tapauksessa varsin tavallista, joten paperisia tai kankaisia suojia voi hyvin pitää imetysliivien sisällä, jottei äidin olo ala tuntua liian kostealta.
Imetyksen alkutaipaleella äidin rinnanpäät saattavat kipeytyä ja tehdä olon siten varsin tukalaksi. Apteekissa on kuitenkin tarjolla useitakin erilaisia voiteita, jotka pehmittävät rinnanpäitä ja helpottavat oloa. Imetys on ympärivuorokautista, joten äiti saa varautua imetyskuvioihin myös yöaikaan. Monissa sairaaloissa kehotetaan imettäjää pysymään niin sanotussa ”kolmen tunnin rytmissä”, eli vaikka vauva ei tuntuisikaan heräävän maitotarjoilulle yöaikaan, olisi riittävän ravinnonsaannin varmistamiseksi houkuteltava vauva syömään kolmen tunnin välein ja siten siis myös yöaikaan.
Tällaisesta rytmityksesta voidaan olla montaakin mieltä. Joillakin se toimii ja varsinkin hyvin pienikokoisilla vauvoilla sitä pidetään kannattavana, mutta jos vauva muuten tuntuu kehittyvän hyvin ja tuntuu nukkuvan yönsä heräämättä jo lähes elämänsä alusta alkaen, voi vauvan antaa hyvin nukkua yönsä eikä tarvetta yöherättelyyn ole. Ruokailurytmin tulisi joka tapauksessa vakiintua kuukausien kuluessa siten, että suurimmat imuttelut hoidetaan päiväaikaan ja mahdollisesti yöaikaan jäävät ainoastaan pienet ja lyhyet imemiskerrat Ruokavaliosta ja nestetasapainosta huolehtiminen
Imettävän äidin kannattaa tarkkailla ruokavaliotaan ja syödä hyvin ja monipuolisesti sekä säännöllisesti. Myöskin riitävästä nesteiden saamisesta on syytä huolehtia. Imetys kuluttaa energiaa ja nesteiden tarve on entistä suurempi imetysaikana. Koska vauvanhoito ja imettäminen saatavat viedä vauvan elämän alkutaipaleella varsin paljon aikaa, saattaa äidin oma syöminen lähestulkoon unohtua kaiken kiireen ja pyörityksen keskellä. Ei kannata kuitenkaan laiminlyödä itseään, sillä imettäjän on syytä tiedostaa, että vauva saa ravintoaineet äidinmaidon kautta ja siten myös äidin oma ruokavalio vaikuttaa jatkuvasti vauvan ravintoaineiden saantiin. Jokainen äitihän haluaa varmasti vauvansa nauttivan mahdollisimman ravintorikasta maitoa.
Ruokahalu tuntuu monilla imettävillä äideillä suorastaan voimistuvan, mutta on niitäkin, joilla nälkä ei paisu yhtään sen suurempiin mittasuhteisiin kuin aikaisemminkaan. Vesi ja mehu sekä maito käyvät hyvistä ruokajuomista ja muutenkin nestetasapainon huolehtimisessa. Imettäjän on hyvä muistaa juoda myös yöaikaan hieman ja aina jokaisen imetyskerran alussa ja lopussa voi hyvin nauttia lasillisen tai pari nestettä. Siitä tulee pian tapa, jonka varassa on hyvä imettää nestetasapainon säilyessä.