Mikä on hypokalsemia?
Hypokalsemia on veren alhainen kalsiumpitoisuus eli kalsiumvajaus. Nimitystä ei pidä sekoittaa hypokalemiaan, joka on puolestaan kaliumvajaus. Kalsiumin (kemialliselta merkiltään Ca), ihmiselimistön elintärkeän kivennäisaineen saantisuositus aikuisella on 0,8-1,2 g ja lapsella 0,8 g. Kalsiumin tarvitaan erityisesti elimistön nestetasapainon ylläpitämisessä, sydämen toiminnassa ja hormonien tuotannossa. Se vaikuttaa myös veren hyytymiseen ja äideillä maidoneritykseen. Luuston ja hampaiden kuntoon (ja lapsilla niiden kehitykseen) kalsiumilla on äärimmäisen keskeinen asema ja se ehkäisee mm. osteoporoosia, hampaiden reikiintymistä ja luunmurtumia. Suomalaisten kalsiuminsaannista noin 2/3 perustuu maitotuotteisiin.
Oireet
Kalsiumvajaus voi aiheuttaa raajojen puutumista ja kihelmöintiä, usein myös väsymystä, huonovointisuutta, vatsan nipistelyä ja ulosteiden löysyyttä. Vaikeimmissa tapauksissa se aiheuttaa käsien jäykistymistä, kouristelua ja yleistä toimintakyvyn heikkenemistä.
Diagnoosi ja hoito
Hypokalsemian diagnosointiin on olemassa kotikonsti, nk. ”Chvostekin koe”. Koukistamalla keskisormen ja koputtelemalla sillä korvan edessä tuntuvan luun alapuolelle voi tuntea nykäisyn ylähuulessaan, mikäli elimistössä on kalsiumvajaus. Jos nykäisy tuntuu laajemmalla alueella kasvoissa, kalsiumvajaus on mitä ilmeisimmin vaikealaatuisempi.
Syynä hypokalsemiaan voi olla joko maitotuotteiden liian vähäinen käyttö. Toisaalta kalsiumia saattaa ollakin elimistössä, mutta jostain syystä se ei pääse kunnolla imeytymään. Kalsiumvajaukseen ja sen imeytymiseen saattaa auttaa D-vitamiini. Se nimittäin edistää kalsiumin imeytymistä. Tämän vuoksi esim. maidossa voi havaita lisätyn D-vitamiinia, mikä parantaa sen terveysvaikutusta. Myös ikä, proteiinit, kuidut ja mahahapot säätelevät kalsiumin imeytymistä.
Kalsiumia myydään omina tabletteinaan. Tällöin kuitenkin on varottava saamasta kalsiumin yliannostusta ja rajoitettava maitotuotteiden käyttöä. Myös paastoa tulisi välttää ja runsaasta nesteytyksestä olisi huolehdittava, sillä kalsiumin esiintyessä ihmiselimistössä suolana se sitoo vettä.