Mitä on kurkkukipu?

Kurkkukipu on useimmiten oire jostain tulehduksesta, joka voi olla niin viruksen kuin bakteerinkin aiheuttama. Usein kipua edeltää karhea tunne kurkussa, mutta oireiden eteneminen voidaan estää jo tässä vaiheessa. Kivun tunne kurkussa voi johtua useasta seikasta. Yleisin syy on flunssa ja harvinaisempi syy on bakteeriperäinen nielutulehdus. Flunssasta johtuva kurkkukipu kestää yleensä muutaman päivän. Virusten aiheuttamiin tulehduksiin liittyy usein erilaisia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää ja pientä lämmön nousua. Myös turvonnet kaularauhaset aiheuttavat kurkkukipua. Bakteeriperäinen kurkkukipu kestää yleensä kauemmin ja siihen liittyy myös korkeaa kuumetta. Nielurisat saattavat turvota, samoin kuin kaulan imusolmukkeet. Ulkoiset tekijätkin voivat ärsyttää kurkkua, esimerkiksi tupakoiminen ja tupakan savu, ilmansaasteet, pöly ja kemikaalit.

Hoitaminen

Kipeän kurkun hoitoon riittää yleensä lepääminen, lämpimänä pysytteleminen ja runsas nesteen nauttiminen. Lämpimillä juomilla olo usein helpottuu. Apteekista on saatavilla useita erilaisia imeskeltäviä tabletteja ja suuvesiä, joilla voi turruttaa kurkkua ja kivun tunnetta. Mikäli nieleminen on syömisen yhteydessä hankalaa, kannattaa ottaa särkylääke hieman ennen aterian nauttimista. Tämän tulisi helpottaa nielemistä. Täydentävänä hoitona voidaan käyttää ravinnelisien nauttimista, esimerkiksi sinkkiä ja C-vitamiinia sisältävien tablettien syöminen estää kurkun karheuden kehittymistä. Kurkkukivun yhteydessä yrttilääkinnässä käytettyjä yrttejä ovat auringonhattu, hydrastis, kehäkukka ja salvia. Vesiterapiaa voidaan käyttää höyryhengittämisen muodossa.

Milloin lääkäriin?

Mikäli kurkkukivusta kärsivällä on myös korkea kuume, mutta ei nuhaa tai yskää, kannattaa ottaa lääkäriin tai terveyskeskukseen yhteyttä. Jos potilaan nielurisat ovat turvonneet, ne ovat punaiset ja niissä on valkoisia laikkuja, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Jos yleiskunto on heikentynyt, tauti etenee nopeasti, potilaalla on nielemisvaikeuksia tai kaulassa tuntuu turvonneita imusolmukkeita, käynti lääkärissä on paikallaan. Lääkäri ottaa potilaalta tavallisesti nielunäytteen, jonka avulla voidaan varmistaa taudinkuva.