Kuinka välttyä uudelta kulttuurishokilta kotiin palatessaan?
Työkomennukset kestävät aikansa, ja useimmille ulkomailla työskenteleville ja heidän perheilleen koittaa ennemmin tai myöhemmin aika palata takaisin kotimaahan. On helppo olettaa, että paluu kotimaahan sujuu hyvin sen suuremmitta valmisteluitta, ja monesti näin onkin. Erityisesti pidempään ulkomailla oleskelleille sopeutuminen takaisin kotimaahan saattaa kuitenkin vaatia odotettua enemmän henkisiä voimavaroja. Kotiinpaluuseen liittyvien tekijöiden tiedostaminen jo ulkomailla oleskelun aikana saattaakin helpottaa paluuta huomattavasti.
Suurin ongelma kotiinpaluussa on se, että sen ei odota aiheuttavan minkäänlaisia hankaluuksia. Käsitys omasta kotimaasta on saattanut kuitenkin omassa mielessä romantisoitua liian täydelliseksi haavekuvaksi, ja lisäksi jotkut konkreettisetkin asiat ovat kotimaassa saattaneet muuttua. Mielikuvat ja todellisuus eivät siis kohtaa. Ulkomailla oleskellessasi olet usein erikoistapaus monessa suhteessa, ja saat siksi paljon tukea ja huomioita. Kotimaahan palattuasi olet ensikuulumisten vaihtamisen jälkeen jälleen vain tavallinen tallaaja. Sinulla on myös ulkomaisena työntekijänä saattanut olla parempi ja vaikutusvaltaisempi asema työpaikassasi kuin se, mihin kotimaassa palaat.
Ulkomailla työskennelleen perheen lapsille muutos on toisaalta helpompi, toisaalta vaikeampi. Helpompi siinä mielessä, että lapset sopeutuvat nopeasti uusiin tilanteisiin, hankkivat uusia ystäviä, omaksuvat äidinkieleen tulleet uudet slangisanat jne. Ulkomailla oleskelu saattaa erilaisen kulttuurin kokemisen myötä muodostua avartavaksi kokemukseksi lapsen kehitystä ajatellen. Toisaalta ulkomailla saatujen ystävien, koulun ja ulkomaalaisena olemisen erityisaseman jättäminen saattaa olla rankkakin kokemus, jos lasta ei valmisteta siihen. Lapsen iästä ja oleskelun kestosta riippuen lapsi on myös saattanut käydä tärkeitä omaan identiteettiin liittyviä kehitysvaiheita läpi perheen kotimaan sijasta ulkomailla.
Pidä yhteyttä kotimaahan
Kotiinpaluun valmistelun voi, yllättävää kyllä, aloittaa jo ulkomaille lähtiessä. On tärkeää hyvästellä kotiin jäävät ystävät ja sukulaiset ja pysyä heidän kanssaan yhteydessä myös ulkomailla oleskelun aikana. Muista kysyä myös heidän kuulumisiaan siinä missä kerrot uusista kokemuksistasi ulkomailla. Ennen paluuta saattaa olla hyvä myös päivittää tietonsa muutoksista kotimaan hintatasossa, vuokrissa, palkoissa yms. esimerkiksi Internetin avulla. Mikäli tarkoituksesi on palata takaisin samaan yritykseen kotimaassa, on hyvä pysyä kärryillä yrityksessä tapahtuneista muutoksista esimerkiksi työtoverien avulla. He voivat myös mainita nimesi aina silloin tällöin firman tulevaisuutta suunniteltaessa, jotta pysyisit kotimaan esimiestesi mielessä ja saisit mielekkäitä työtehtäviä myös takaisin palatessasi.
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huomioida muutokset itsessään. Voit kirjoittaa esimerkiksi listan oppimistasi asioista, sekä niistä henkilökohtaisista ominaisuuksistasi, jotka ovat kehittyneet ulkomaankomennuksesi aikana.